Доступність посилання

ТОП новини

Головою воєводської ради одного з найбільших регіонів Польщі обрано українця за походженням.


Єва Поштар Варшава, 5 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Мирон Сич, українець за походженням, почав роботу як голова воєводської ради одного з найбільших регіонів Польщі, що на північному сході країни. Він — директор української середньої школи, громадський діяч у середовищі польських українців. Обраний утретє до ради, у своїй виборчій окрузі отримав найбільше голосів з усіх кандидатів. Варшавська кореспондентка Радіо Свобода розмовляла з Мироном Сичем про його досвід як голови ради та про специфіку польського виборчого закону до місцевих рад.

Герб регіону Вармія Мазури.
Мирон Сич уже втретє обіймає найвищу посаду в структурі місцевих влад у Польщі. Він переконаний, що у своєму виборчому окрузі може розраховувати на голоси національних меншин.

М.С.:Особисто для мене, як і для всіх українців, які тут живуть, це має велике значення. Це тому, що я був рекомендований організаціями, які об’єднують національні меншини: українців, німців.

Р.С.:У Польщі тривають дискусії про зміну виборчого закону до місцевих рад. Чи, на Вашу думку, депутати, обрані за теперішньою пропорційною системою, працюватимуть краще, як за одномандатною?

М.С.:При тій виборчій системі, яка зараз діє у Польщі, великий вплив на виборчі списки мають виборчі комітети, тобто партії. Правда така, що перше місце у списку відкриває великі можливості. Однак на ньому не завжди найкращі особи.

Р.С.: Ви балотувались за списком партії «Громадянська Платформа». На Вашу думку, партії несуть відповідальність за роботу своїх депутатів у місцевих радах?

М.С.: Здається, так повинно бути. Але дійсність не така, як ми думаємо. Тут депутат ближче до людей, він повинен цікавитись, що діється на його території, а свої обов’язки виконувати на основі документів, ухвалених місцевою радою. Тепер у Польщі роль партії кінчається на тому, щоб дати вивіску. Якщо говорити про розвиток країни, партії мають подібні програми, хоч вони в дійсності часто безпосередньо не пов’язані з розвитком даної території.

Р.С.: Які Ваші плани на третій термін головування у воєводській раді?

М.С.: Наші плани такі, щоб кожен район співпрацював із партнерами в Україні. Ми вже співпрацюємо із Рівненщиною, але основна праця спрямована на те, щоб за нашою підтримкою громадські неприбуткові організації могли працювати з партнерами в Україні, в основному зі Східною Україною. Варто наголосити, що рада Вармінсько-Мазурського воєводства єдина, в якій функціонує комітет із національних меншин. Комітет надихає національні меншини, щоб вони активно залучались до праці для розвитку воєводства.
XS
SM
MD
LG