Доступність посилання

ТОП новини

Вугільні нелегали Луганщини створюють асоціацію.


Ярослав Гребенюк Луганськ, 20 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Вугільні «копанки» — це визначення нелегальних шахт на Донбасі широко відоме в Україні. Нині власники цих «копанок» на Луганщині намагаються об’єднатися в Асоціацію.

Робота на копанці.
У Луганській області й досі вугілля видобувають методами 18 століття, коли близько до поверхні розвідали перше вугілля. Нащадки «стахановців» заробляють на життя у первісних умовах, не маючи й натяків на соціальні гарантії.

Голова профспілки шахти «Никонор-Нова» Микола Козюберда розказує про трудовий процес у «копанці»: «У копанках видобуток вугілля забезпечується з допомогою ручної праці — лопати, молотки, лебідка. Але є й механізовані засоби добування, коли вугілля видобувається з траншеї з допомогою бульдозера».

Час од часу у копанках травмуються і гинуть люди. Проте точної статистики травматизму на нелегальних міні-шахтах немає, бо для статистики підпільні гірняки — справжні «мертві душі».

Профспілкар Козюберда каже: у копанці держави немає: «Працівники на копанках не забезпечуються ніякими засобами захисту. Травми не фіксуються, і працівники рідко звертаються до лікарні. Здебільшого шукають домашнього лікаря. Мені відомо ім’я такого медичного працівника, який надав допомогу не одному травмованому працівникові копанок».

Як легалізувати нелегалів

Над питанням легалізації саморобних шахт, створенням робочих місць, які б були захищені законом, чиновники ламають голови кілька років. Наразі вдалося легалізувати лише кілька десятків копанок.

А нещодавно близько тридцяти міни-шахт із Антрацита, Ровеньків та Красного Луча створити Асоціацію приватних вуглевидобувних підприємств. Іде розробка статуту, що в ідеалі мав би легітимізувати роботу міні-шахт, допомогти у створенні єдиної технічної документації, а гірнякам дати соціальні гарантії.

Начальник прес-служби теруправління Держпромгірнагляду у Луганській області Ольга Негребецька розповідає: «Асоціація виконує кілька функцій — координаційну, правозахисну і інформаційну. Те, що може собі дозволити велике вугільне підприємство, не під силу малому приватному підприємству-«копанці». У своєму штаті «копанка» не може мати маркшейдера, геолога. А асоціація може».

Монополісти не здадуться

Офіційні цифри, оприлюднені міністерством вуглепрому України, такі: нині на Донбасі нараховується близько семи тисяч невеличких шахт. Щороку там добувають близько п’яти мільйонів тонн вугілля.

За підрахунками, влаштувати «копанку» можна за п’ять-десять тисяч доларів, а запасів вугілля там — на мільйони. Вкладені кошти «відбиваються» уже за місяць.

Тому в Луганській області можуть знайтися люди й структури, яким не з руки створення Асоціації «копанок». Такий прогноз дає голова незалежної профспілки гірняків шахти імені Баракова Дмитро Калітвінцев: «А ви знаєте, малі підприємці завжди заважають монополістові. Якщо в нього є універмаг, а навколо сидять торговці, які продають дешевше, їх будуть при цьому тиснути. Звісно, будуть. Аби зробити монополію».
XS
SM
MD
LG