Доступність посилання

ТОП новини

ФСБ — головний підозрюваний, Віктор Янукович — сам собі міністр закордонних справ.


Василь Зілгалов Прага, 5 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Упродовж двох тижнів європейська преса переповнена публікаціями на тему смертельного радіаційного отруєння громадянина Великої Британії, колишнього офіцера ФСБ Росії Олександра Литвиненка. Останні матеріали свідчать про все більший песимізм оглядачів щодо розкриття цієї справи. У пресі також аналізують подальші міжнародні кроки українського Прем’єра Віктора Януковича.

«Отруєння плітками» — так характеризує лондонська «Таймз» останню хвилю публікацій про смерть колишнього співробітника ФСБ Росії Олександра Литвиненка. Інша британська газета, «Індепендент», також вважає, що надуманого у публікаціях щодо справи Литвиненка більше, аніж встановлених фактів.

Хоча вже згадана «Таймз» наводить оцінки неназваних осіб із британських спецслужб, які вважають смерть Литвиненка «дуже вишуканою змовою», де «головний підозрюваний — російська ФСБ». Експерти з поліції також не виключають, що метод отруєння був розрахований на залякування інших друзів та прибічників Литвиненка. Неназваний експерт із поліції підкреслив для «Таймз», що це «дуже болюча смерть, про яку мало бути широко відомо. Навіть організацію отруєння могли здійснити лише виключно професіонали з досвідом міжнародних операцій».

Таймз також припускає, що одним із головних свідків у справі Литвиненка може бути колишній офіцер ФСБ, нині ув’язнений у Росії Михайло Трепашкін. Його допиту домагаються експерти Скотланд-Ярду, які прибули до російської столиці.

А лондонська «Ґардіан» розчаровує оптимістів у цій справі своїм дослідженням російського законодавства, яке не дозволяє видавати громадян Росії для суду до іншої держави.

Януковичеві не потрібен Тарасюк. Так само, як і Москві

Впливова німецька газета «Зюддойче Цайтунґ» розпочинає у вівторок із того, що «в дипломатії вкрай незвично, якщо керівник уряду розпочинає важливий міжнародний візит без свого міністра закордонних справ. Та все ж нині український Прем’єр-міністр Віктор Янукович подорожує без міністра закордонних справ Бориса Тарасюка до Вашинґтона». Газета також нагадує, що тиждень тому, ще до зняття Тарасюка Верховною Радою, Янукович побував без цього міністра у Москві.

Німецька газета пише, що Президент України Віктор Ющенко «почувається обманутим Януковичем», бо ще у серпні вони домовилися, згідно з Універсалом, що Київ буде дотримуватися прозахідної політики.

«Зюддойче Цайтунґ» також нагадує, що «Тарасюк прозахідний, він вважається дійсно улюбленцем політичних салонів у Вашинґтоні та Брюсселі. Тому він ненависний Москві. І кремлівська преса охрестила його „русофобом“».

Німецька газета наводить слова експертів, які вважають Януковича «виконавцем бажань Москви», а його зовнішньополітичні кроки — збільшенням «залежності від Москви». «Зюддойче Цайтунґ» резюмує, що звернення Президента Ющенка до Конституційного суду з приводу законності звільнення міністра Тарасюка означає, що «Києву загрожує нова конституційна суперечка».
XS
SM
MD
LG