Доступність посилання

ТОП новини

На черзі Гриценко?


Тетяна Ярмощук Київ, 5 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Міністрові оборони загрожує звільнення напередодні професійного свята. У Верховній Раді представники антикризової коаліції зареєстрували проект постанови про відставку Анатолія Гриценка. Мотивація — послаблення обороноздатності країни. Міністр Гриценко називає звинувачення необґрунтованими.

Анатолій Гриценко переконаний, що проект постанови про його звільнення «не має змістовного обґрунтування».
Після відставки Юрія Луценка та Бориса Тарасюка антикризова коаліція взялася за іншого помаранчевого урядовця — міністра оборони Анатолія Гриценка. Проект постанови про його звільнення до секретаріату парламенту подали регіонал Олег Калашников, соціаліст Василь Волга та комуніст Ігор Алексеєв. Антикризовики пропонують звільнити Гриценка за «відсутність порядку в армії».

Регіонал Ярослав Сухий заявив Радіо Свобода з цього приводу: «Мені не подобається розвал дисципліни, який ми сьогодні спостерігаємо в українському війську. Доля його вирішена, і не тільки десь там на верхах, в перемовах між Прем’єр-міністром і Президентом, але і в антикризовій більшості».

Політизація чи емоції, каже міністр

Сам же Анатолій Гриценко переконаний, що проект постанови про його звільнення «не має змістовного обґрунтування». На його думку, це був «або емоційний, або політизований проект».

Сьогодні ж Гриценко привітав представників армії з завтрашнім святом — 15-річчям створення Збройних Сил України.

Він наголосив на проблемі безпеки в армії: «На наступний рік визначені 10 пріоритетних завдань. Я хотів би наголосити на такому: збереження життя і здоров’я людей. Армія — це не вирощування квітів, це складна бойова техніка, це зброя, і очевидно, що рівень небезпеки вищий. Вам, офіцерам, довіряють долю своїх дітей матері. І це величезна відповідальність, тому це пріоритетне завдання».

Неконституційно, вважають у Секретаріаті Президента

У Секретаріаті Президента вважають, що звільнення міністра оборони, як і міністра закордонних справ, не є компетенцією Верховної Ради.

Радник Президента Ігор Коліушко в інтерв’ю Радіо Свобода заявив: «Конституція встановлює, що Президент є головнокомандувачем. Президент керує обороною, так само, як і зовнішньою політикою держави. Відтак Президент подає кандидатури для призначення, і, очевидно, ніякої немає логіки у тому, щоб звільняти цих міністрів без участі Президента. У Конституційному Суді є вже подання щодо тлумачення пункту 12 статті 85 Конституції. Можливо, тепер буде внесене ще й конкретне подання про неконституційність конкретних постанов Верховної Ради».

Минулої п’ятниці Верховна Рада звільнила двох помаранчевих міністрів — головного міліціонера Юрія Луценка та керівника зовнішньополітичного відомства Бориса Тарасюка. Звільнення останнього у Секретаріаті голови держави назвали неконституційним, оскільки кандидатуру на цю посаду, як і на посаду міністра оборони, парламент призначає за поданням Президента. Однак процедура звільнення цих міністрів у зміненій Конституції не виписана.
XS
SM
MD
LG