Доступність посилання

ТОП новини

Збройні Сили України напередодні свого 15-річчя: як просувається реформа і які проблеми стоять на заваді?


Кирило Булкін Київ, 6 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У 15-ту річницю Збройних Сил України в політикумі точиться боротьба навколо посади міністра оборони. Низка депутатів антикризової коаліції повторно зареєструвала у Верховній Раді свою постанову про звільнення Анатолія Гриценка. Водночас сам міністр вважає цей проект або емоційним, або заполітизованим. Про те, хто має більші шанси на перемогу в цьому протистоянні та про хід реформи Збройних Сил загалом говорили гості вчорашньої “Вечірньої Свободи”: генерал-полковник, колишній начальник Генерального штабу Збройних Сил України Анатолій Лопата та капітан 1-го рангу, голова Київської організації Спілки офіцерів. України Євген Лупаков.


За останні два роки в українській армії відбулися значні зміни на краще – так вважає генерал-полковник, колишній начальник Генерального штабу Збройних Сил України Анатолій Лопата. Що ж стосується проблем, то вони, на думку генерала, не пов’язані з особою міністра оборони:

“Гриценко на сьогоднішній день створив нормальну атмосферу діяльності офіцерського складу: відкритість, змога звернутись до міністра... Гриценко зробив усе для того, щоб такі болючі проблеми, як корупція, хабарництво були знищені. Він бореться з цим. Є проблеми. Ці проблеми висвітлюють всі, кому забажається тільки. Але він – один з тих міністрів, які дійсно послідовно відстоюють правопорядок у Збройних Силах”.

А капітан 1-го рангу, голова Київської організації Спілки офіцерів України Євген Лупаков зазначає :

“Міністр добивається, і за останні два роки йому вдалося добитися від Верховної Ради більш-менш нормального фінансування. На третій, на 2007 рік знищують міністра і знищують фінансування, знищують Збройні Сили”.

Щодо спроб відправити у відставку міністра оборони Анатолія Гриценка, то Анатолій Лопата вважає їх проявом політичної боротьби:

“Я думаю, що це політична акція, яку хотіли б провести сьогодні у Верховній Раді задля того, щоб опанувати Збройними Силами і взяти ті запаси, які ще сьогодні має Міністерство оборони – а це земля і його майно. І, можливо, потрібна їм своя людина, яка була б не людиною Президента”.

А Євген Лупаков висловлює щодо цього таку думку:

“Це просто відволікання сил і зусиль нинішнього міністра оборони від його основного завдання – завершення формування українських за духом Збройних Сил, і це тільки буде заважати нам будувати українську Україну”.

Тому, на думку Євгена Лупакова, нічого позитивного Україні боротьба навколо крісла міністра оборони принести не може.
XS
SM
MD
LG