Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Словаччина перевіряють спільний кордон.


Олексій Крапивко Київ, 6 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — 5-6 грудня у Києві українські та словацькі прикордонники звітували про те, як спільно перевіряли кордон, адже цього вимагає міжнародний договір. За підсумками останньої перевірки українці і словаки виготовили нову прикордонну документацію.


Перевірка проводилася із застосуванням найсучасніших методів та техніки. Це дозволило отримати високоточні мапи місцевості та їхнє об’ємне зображення.

Начальник відділу у справах державного кордону міністерства внутрішніх справ Словаччини Юліус Бечка пояснює: «Одне з положень договору вимагає кожні 10 років проводити спільну перевірку становища на державному кордоні. В підсумку прикордонна комісія або вносить корективи до наявної прикордонної документації, або виготовляє нову».

Наступна спільна перевірка кордону запланована на 2013 рік.

Складні умови

Щороку кілька тисяч людей намагаються незаконно перетнути кордони України. Частіше за все для того, щоб нелегально потрапити до інших держав.

Багатьох мігрантів приваблює Словаччина — один із найкоротших шляхів до Західної Європи, каже посол Словаччини в Україні Урбан Руснак: «Співробітництво між прикордонними службами Словаччини та України відбувається в дуже складних умовах. Ця частина українського кордону є фокусною, куди спрямовується потік нелегальних мігрантів».

Кордон має бути на замку

Питання захищеності кордонів для Словаччини постає особливо гостро з огляду на плани приєднання країни до шенґенської зони. Адже у 2008 році Словаччина має оберігати не тільки свій спокій, а й кордони країн «шенґену», зазначив Урбан Руснак.

Проте українські прикордонники кажуть, що затримують більшість правопорушників. Наприклад, один із закарпатських підрозділів цього року зловив понад 2 тисячі нелегалів. А ще майже півтори тисячі, яких не змогли впильнувати українці, затримали на іншому боці кордону — в Словаччині.
XS
SM
MD
LG