Доступність посилання

ТОП новини

Рекомендації двопартійної групи американських експертів з проблем Іраку на столі у Буша, що далі?


Василь Зілгалов Прага, 6 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Представницький комітет з впливових республіканців і демократів, що упродовж дев‘яти місяців за ухвалою Конгресу США вивчав перспективи американської політики в Іраку, поклав у середу на стіл президента Джорджа Буша понад сто сторінковий документ. Президент пообіцяв вже давно, що серйозно розгляне ці пропозиції щодо політики США в Іраку. Але чи врахує Білий Дім основні рекомендації десяти впливових американських експертів?

Нагадаємо, що серед членів комітету з Іраку його співголова Джеймс Бейкер, багаторічний радник двох президентів Бушів. До складу експертів також входив і Роберт Ґейтс, якого Буш призначив у листопаді міністром оборони замість Дональда Рамсфелда. Окрім того, в пресу вже раніше "просочилися" деякі з іракських порад згаданих експертів. Одна з них з‘явилася в середу у впливовій газеті Вашинґтон Пост і полягає у тому, що комітет запропонує Бушеві щоб він вивів основні американські сили з Іраку до 2008 року і залишив лише кілька тисяч інструкторів та радників для іракських силових структур. Преса також інформує, що комітет запропонує президентові США вести жорстку лінію щодо Багдада і погрожувати нинішній іракській владі зменшенням економічної та військової підтримки у разі, якщо ті не в змозі зміцнити безпеку в країні. Вважають, що в порадах експертів йдеться також про необхідність прямих переговорів Вашинґтона з Сирією та Іраном про шляхи припинення насильства в Іраку. Білий Дім не висловлювався публічно з приводу цих та інших можливих рекомендацій комітету Конгресу. Але представник адміністрації Джорджа Буша Тоні Сноу сказав у вівторок, що президент за те щоб іракська влада стала цілком самостійною перед виходом американців з країни і додав:

"Шлях з Іраку полягає в тому щоб мати Ірак, який може втриматися, правити, захищати себе, бути союзником у війні з терором і також прикладом у розвитку демократії. Тоді це був би вихід".

Аналітики кажуть, що однією з найважчих пропозицій комітету для Буша може бути поєднання конфлікту в Іраку з ізраїльско-палестинським конфліктом. Комітет,як повідомляють у пресі, пропонує Білому Дому як найшвидше вирішити ізраїльсько-палестинський конфлікт, який сприяє загостренню подій в Іраку. Відомо, що більшість із оприлюднених вже пропозицій Джордж Буш раніше відкидав. А після отримання доповідь комітету у середу президент США заявив:

"Я закликаю членів Конгресу поставитися до доповіді серйозно. Як і вони не будуть, мабуть, погоджуватися з кожною з пропозицій, та вірогідно й ми не будемо цього робити. Але це все ж можливість об‘єднатися та співпрацювати у цій важливій проблемі".

Нагадаємо, що проміжні вибори до Конгресу США у минулому листопаді оглядачі назвали своєрідним референдумом щодо політики в Іраку. І ці вибори Джордж Буш і його республіканці програли, втративши контроль над Конгресом. Доповідь комітету вивчать і резюмують, насамперед, конгресмени, Як будуть враховуватися рекомендації щодо Іраку Білим Домом – покаже час.
XS
SM
MD
LG