Доступність посилання

ТОП новини

Нові країни ЄС нарешті долучаться до шенґенської зони.


Наталія Вікуліна Брюссель, 6 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — До шенґенської зони нарешті долучаться нові країни Євросоюзу. З 31 грудня наступного року мають зняти прикордонний і паспортний контроль на сухопутних і морських кордонах між старими учасниками шенґенських домовленостей і більшістю нових членів ЄС, а до березня 2008 року такий контроль зникне і в аеропортах. Так вирішили міністри юстиції і внутрішніх справ країн Євросоюзу.


Поляки, чехи, естонці та інші східні європейці зможуть за рік із невеликим вільніше мандрувати старими країнами Євросоюзу — для поїздки до Парижа чи Рима їм не доведеться брати з собою навіть паспорт. Більша свобода пересування означатиме і те, що новачки ЄС не матимуть причин почуватися державами «другого сорту».

«Рада (міністрів) ухвалила це політичне рішення, тому що в нас є загальна політична мета — доповнити розширення 2004 року, яке без свободи пересування не є завершеним, не надає рівні права громадянам нових країн. Ось чому так важливо усунути внутрішні кордони і ось чому ми працювали дуже серйозно, щоб знайти прийнятний і реалістичний підхід», — заявив комісар ЄС з юстиції Франко Фраттіні.

Новачки образилися за затримку

Довкола входження новачків до шенґенської зони були проблеми — восени Брюссель оголосив, що виникли технічні і юридичні труднощі при створенні нової інформаційної системи. До цієї системи мають увійти біометричні дані людей, що перетинають кордони, їхні цифрові фотографії і відбитки пальців. Через проблеми з новою системою Євросоюз хотів відкласти на невизначений термін розширення «Шенґену», яке спочатку планували на жовтень 2007 року.

Нові плани викликали обурення в нових країнах Євросоюзу. Наприклад, словацький прем’єр-міністр Роберт Фіцо заявив, що не бачить причини, чому хто-небудь має турбувати словацьких громадян при перетині внутрішніх кордонів ЄС. Дипломати з нових країн ЄС подейкували, що насправді розширення «Шенґену» відкладається через дедалі більше занепокоєння громадськості щодо імміграції.

Вихід знайшли, але готовність іще треба буде довести

Та нині проблемі знайшли вирішення — за пропозицією Лісабона до закінчення роботи над новою шенґенською інформаційною системою в Євросоюзі користуватимуться старою базою даних, до якої приєднаються й нові країни ЄС.

Комісар Фраттіні пообіцяв, що потурбується про надання коштів на це: «Зобов’язання полягає в тому, щоб надати не 50%, а до 75% коштів, необхідних для внесення інформації до наявної бази даних. Чому так? Тому що я зрозумів, що нові члени Євросоюзу потребують допомоги, включно з фінансовою».

Перед вступом до шенґенської зони країни-новачки в Євросоюзі мають іще довести, що їхні кордони на сході є надійними. Єврокомісія у спеціальному звіті вказує, що, приміром, Словаччина недостатньо добре охороняє кордон з Україною. А Кіпр сам заявив, що не буде готовий приєднатися до «Шенґену» у вказані терміни.
XS
SM
MD
LG