Доступність посилання

ТОП новини

Енергоефективність — ключ до енергетичної безпеки України.


Сергій Собуцький Київ, 6 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Про політику енергоефективності, яка має зменшити енергетичну залежність, зокрема від Росії, в Україні говорять давно. Проте справа вперед просувається поволі. Урядовці традиційно скаржаться на недостатність фінансування. А що радять міжнародні експерти?


Україна має один із найвищих показників енергоємності серед промислово розвинених країн і, як наслідок, високий рівень енергетичної залежності. Якщо ж енергетичні ресурси використовувати ефективно, то це може стати серйозним поштовхом до економічного зростання, адже у державі вивільнятимуться значні кошти для розвитку економіки.

Так зазначено в дослідженні Міжнародного енергетичного агентства, яке презентували сьогодні у Києві. Дослідники закликають модернізувати енергетичну галузь України, встановлювати реальні ціни за енергоносії та організувати їхній прозорий облік.

Штучно занижені ціни, залежність від Росії

Найбільше непокоять експертів штучно занижені ціни на енергоринку України. Як зазначила керівник проекту Міжнародного енергетичного агентства Мередит Еванс, такий стан справ перешкоджає надходженню інвестицій у галузь: «Лише ціни на нафту та нафтопродукти є на рівні світових. Ціни на вугілля не покривають вартості видобутку. Ціни на електроенергію покривають операційні витрати, але не вартість інвестицій. Ця тенденція найбільше виражена для атомної енергетики, де тарифи на ядерну енергію не покривають капітальні витрати та витрати на виведення АЕС із експлуатації».

Рівень енергетичної залежності для будь-якої держави складно змінити, тому Україні і надалі потрібно буде імпортувати велику кількість енергоносіїв, зокрема з Росії. Як зауважує заступник виконавчого директора Міжнародного енергетичного агентства Вільям Рамзей, зменшити енергозалежність від Росії Україна може за допомогою цілеспрямованого залучення інвестицій: «Найшвидшим заходом будуть інвестиції в енергоефективність, які потягнуть за собою інвестиції в інфраструктуру, регулювання ціноутворення та прозорість. Інвестори повинні бути впевнені в прибутковості своїх інвестицій в Україні, як будь-де в світі».

За прогнозами Міжнародного енергетичного агентства, енергоємність української економіки через 25 років можна зменшити вдвічі. Але це тоді, якщо держава і бізнес дбатимуть про ефективність використання енергії.
XS
SM
MD
LG