Доступність посилання

ТОП новини

Скотлaнд-Ярд: «Ми повернемося з Москви практично ні з чим»; «напівприватний» візит Віктора Януковича до Америки.


Василь Зілгалов Прага, 6 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — У пресі за середу чимало місця надано візитові українського прем’єр-міністра Віктора Януковича до США. У зв’язку з цим оглядачі запитують: чи дійсно Україна сьогодні відкривається двома ключами — Президента і Прем’єра — у зв’язку з загостренням суперечностей між гілками влади у Києві та намаганням перебрати зовнішню політику у свої руки з боку голови уряду? Газети також багато пишуть про наростання песимізму британських слідчих у справі Олександра Литвиненка.


Російська «Нєзавісімая ґазета» допускає вустами українського експерта Віктора Небоженка, що візит Віктора Януковича до Вашинґтона може «перетворитися на приватний» у зв’язку з кадровими та зовнішньополітичними суперечностями українського Прем’єра з Президентом України.

А автор російського видання «Комерсант» вважає, що під час поїздки Януковича до США в американців була нагода зрозуміти: «сьогоднішня Україна відкривається не одним, а двома ключами. Один ключ лежить у кишені Президента Ющенка, а інший — у Прем’єра Януковича».

Це ж видання зауважує, що Віктор Янукович ні на хвилину не забував, що за його пересуванням в Америці пильно стежать із Кремля, де нещодавно у розмові з президентом Росії Владіміром Путіним голова уряду України дав згоду на входження його держави до «єдиного економічного простору» кількох країн — учасниць СНД.

Американська «Вашинґтон Таймз» робить один із головних висновків дводенного візиту Віктора Януковича до столиці США: «Зрозуміло, що політична боротьба у Києві триває».

Ця ж газета відзначає дуже малий інтерес американської, і тим більше міжнародної, преси до деталей американського візиту Януковича.

Куди схилиться Україна?

«Вашинґтон Таймз» пише про пов’язані з Януковичем «побоювання у Вашинґтоні щодо можливого значного відхилення від прозахідного курсу реформ, який проголосила Україна з помаранчевою революцією 2004 року». Це видання наводить дані одного із цьоготижневих київських опитувань громадської думки, яке вказує, що 75% відсотків українців вважають більш вірогідним захист Януковичем інтересів Росії та донецьких кіл, аніж інтересів пересічних українських громадян.

І на завершення «Вашинґтон Таймз» наводить слова Віктора Януковича про те що «Україна не повинна бути в союзі з Росією проти США та ЄС чи навпаки».

Горілка не допоможе британським слідчим

Лондонська «Таймз» пише у середу про нові вимоги Росії щодо роботи британських слідчих у Москві. Газета зауважує, що вустами генерального прокурора Юрія Чайки Кремль пов’язав розслідування справи Олександра Литвиненка з вимогами видачі Великою Британією Бориса Березовського. У публікації "Таймз" також ідеться про жорсткі обмеження, накладені російською владою на дії експертів Скотланд-Ярду в Москві.

Фактично, як пишуть західні газети, британські слідчі позбавлені в Росії можливості проводити нормальні слідчі дії, включно з допитами підозрюваних.

Як пише ще одне лондонське видання, «Ґардіан», британські слідчі очікували такого ставлення Москви до них. Газета наводить цитату одного з експертів Скотланд-Ярду: «Нас зустрінуть із широкими обіймами, буде добрий стіл та багато горілки… але ми повернемося додому практично ні з чим».
XS
SM
MD
LG