Доступність посилання

ТОП новини

Рекомендації двопартійної групи американських експертів із проблем Іраку на столі у Буша — які реакції у світі?


Василь Зілгалов Прага, 7 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Представницький комітет із впливових республіканців і демократів, який працював за рішенням Конґресу США і вивчав перспективи американської політики в Іраку, поклав у середу на стіл президента Джорджа Буша понад стосторінковий документ. Які реакції у світі на цю доповідь і які прогнози політиків щодо його використання Білим Домом та дієвості цих рекомендацій?


Одним із членів комітету, який вивчав перспективи політики США в Іраку, є Джеймз Бейкер, багаторічний радник двох президентів Бушів. Він як співголова комітету сказав із приводу доповіді: «Ми не радимо дотримуватися старої настанови „тримати курс незмінним“. Ми вважаємо, що цей підхід уже не життєздатний».

А інший співголова цього комітету від демократів, Лі Гамілтон, вважає: «Ситуація в Іраку важка і далі погіршується. Насильство зростає в масштабах і кількості загиблих. Напади на американські сили і кількість американських жертв зростають у загрозливих масштабах».

Деякі з порад експертів потрапили до преси вже раніше. Одна з них з’явилася в середу у впливовій газеті «Вашинґтон Пост» — про те, що комітет запропонує Бушеві вивести основні американські сили з Іраку до 2008 року і залишити всього кілька тисяч інструкторів та радників для іракських силових структур.

Вважають, що в порадах експертів ідеться також про необхідність прямих переговорів Вашинґтона з Сирією та Іраном про шляхи припинення насильства в Іраку.

«Добрі перспективи» не рятують від критики

У Сирії парламентар Мохаммед Хабаш, критикуючи політику Буша в Іраку, все ж заявляє: «Ця доповідь справедлива стосовно ролі Сирії в регіоні, але це не головне… Ми вважаємо, що ця доповідь дає регіонові добрі перспективи, і, можливо, це стане початком вирішення найбільших проблем. Ми сподіваємося, що президент Буш матиме сміливість сказати всьому світові і своєму народові, що він помилявся».

А міністр закордонних справ Ірану Манучер Моттакі прореагував на пораду американських експертів піти на переговори з його країною так: «Можливо, (США) потребують гарного фіналу цієї кризи в Іраку. Коли це так, ми готові допомогти. Запитаєте, як? А я не знаю, як. Це вони повинні сказати, як. Але ми готові допомогти, щоб завершити цю кризу в Іраку. Це так».

Аналітики кажуть, що однією з найважчих пропозицій комітету для Буша може бути поєднання конфлікту в Іраку з ізраїльсько-палестинським конфліктом. Комітет, як повідомляють у пресі, пропонує Білому Домові якнайшвидше вирішити ізраїльсько-палестинський конфлікт, який сприяє загостренню подій в Іраку.

Але, наприклад. прем’єр-міністр Ізраїлю Егуд Ольмерт уже заявив у четвер, що він відкидає будь-який зв’язок між арабсько-ізраїльським конфліктом та подіями в Іраку, а також виступає проти переговорів із Сирією.

Опонентам треба працювати разом

Президент США Джордж Буш, отримавши в середу доповідь комітету, заявив: «Я закликаю членів Конґресу поставитись до звіту серйозно. Вони можуть не погодитись із кожною пропозицією, і ми, мабуть, не погодитись із кожною пропозицією, — але все-таки це можливість зібратись і разом працювати над цим важливим питанням».

Західні союзники США, зокрема Велика Британія, привітали появу такого серйозного аналізу ситуації і шляхів виходу з іракської кризи.

Нагадаємо, що оглядачі назвали вибори до Конґресу США в листопаді своєрідним референдумом щодо політики в Іраку. І ці вибори Джордж Буш і його республіканці програли, втративши контроль над Конґресом.

Доповідь комітету вивчать і резюмують насамперед конґресмени, які вже тепер кажуть, що США мусять радикально змінити свою політику щодо іракської кризи. Як будуть враховуватися рекомендації щодо Іраку Білим Домом, покаже час.
XS
SM
MD
LG