Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську продовжує діяти приватний навчальний заклад, який Міносвіти визнало нелегальним.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 7 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — У Дніпропетровську продовжує діяти приватний навчальний заклад «Катеринославський університет», закритий Міністерством освіти України. Діяльність цього вишу припинили через відсутність ліцензії на надання освітніх послуг. Однак у самому університету переконані: їх закрили незаконно через те, що одна з потужних фінансово-промислових груп претендує на їхні приміщення у центрі міста.

До новоствореного Катеринославського університету нинішнього навчального року прийшло навчатись 850 студентів. Спеціальності — переважно економічного та юридичного профілю. Вартість освіти — від 2 до 4 тисяч гривень на рік. Після закриття закладу міністерством, кажуть у керівництві університету, ці кошти, сплачені батьками студентів, мали б пропасти, а самих студентів мали б вигнати на вулицю.

Однак засновники приватного вишу Надія та Володимир Самойленки вирішили продовжувати навчальний процес. Претензії міністерства і обласного управління освіти, кажуть вони, необґрунтовані: ліцензію на навчання університет, за їхніми словами, має, бо він є правонаступником і створений на базі Дніпропетровської філії університету «Україна», ліцензованого в Міносвіти.

Незаконна діяльність чи боротьба з зазіханням великого бізнесу?

Рішення ж про закриття закладу родина Самойленків пояснює тим, що на їхнє багатоповерхове приміщення, розташоване в гарному місці, на Набережній, поклала око одна фінансово-промислова група, і обласне управління освіти виконує її замовлення.

Надія Самойленко
Надія Самойленко каже, що вони з чоловіком не дозволять перетворити свій університет на другу «Озерку» (це назва відомого дніпропетровського ринку, право власності на який уже не раз з’ясовували зі зброєю в руках): «Чотири місяці йде цькування з боку ЗМІ, організоване дуже грамотно… На жаль, обласне управління освіти опинилося в цьому ланцюжку. Це дивує, бо ми працюємо в галузі приватної освіти 14 років, приватна освіта для нас не просто бізнес, це наше життя».

В обласному ж управлінні освіти мають інший погляд: Катеринославський університет, кажуть там, — це приватне підприємство, а не приватна вища школа, адже ліцензії на освітні послуги він не має. На те, що заклад наразі все ще діє, управлінці розводять руками.

Катеринославський університет закривають, інших порушників — ні

Але сьогодні університетові відмовились погодити концепцію освітньої діяльності. Далі справа за
Любов Кравченко
(© RadioSvoboda.Ua)
правоохоронцями, каже головний спеціаліст обласного управління освіти Любов Кравченко: «Порушено кримінальну справу, зараз прокуратура займається цим питанням. Буквально кілька днів тому до мене приходив слідчий і брав свідчення».

За рішенням міністерства, студентів закритого Катеринославського університету мають розподілити в три державні виші. Однак ті поки що туди йти не поспішають. Керівництво університету обіцяє їм відстояти його легальність.

Сьогодні ж у Дніпропетровську спеціальна атестаційна комісія оприлюднила результати перевірки 8 місцевих вищих шкіл — фахівці Міносвіти виявили порушення в навчальних планах, брак методичної літератури та комп’ютерів, невідповідність площі приміщень кількості студентів тощо. Про закриття жодного з цих вишів наразі не йдеться.
XS
SM
MD
LG