Доступність посилання

ТОП новини

Міністри оборони України та Росії за одним столом.


Тетяна Ярмощук Київ, 7 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Україна готується до приїзду російського Президента Владіміра Путіна. У четвер у Києві міністри оборони України Анатолій Гриценко та Росії Серґей Іванов провели перше засідання Підкомітету міждержавної комісії Ющенко — Путін. Сторони затвердили регламент Підкомітету та план співпраці між оборонними відомствами України та Росії на наступний рік.

7 грудня у Києві відбулася церемонія офіційної зустрічі заступника Глави Уряду – Міністра оборони Російської Федерації Сергія Іванова та зустріч “віч-на-віч” керівників оборонних відомств двох країн.
Прохолодний тон та натягнуті посмішки, між Анатолієм Гриценком та Сєргєєм Івановим відчувається певна напруженість — такими міністри оборони України та Росії вийшли до журналістів.

І перше питання, яке цікавить українських працівників пера, — Чорноморський флот.

Флотське питання залишається непорушним

Проблемних питань, каже Серґей Іванов, не обговорювали. Однак додає, що базова українсько-російська угода щодо Чорноморського флоту залишається непорушною: «Ніхто не ставить під сумнів і не намагається ревізувати цю базову угоду. Звісно, життя не стоїть на місці, з’являються нові проблеми, нові питання. Ми б хотіли, щоб була повна ясність, і не лише з юридичними та фінансовими аспектами, але і з питаннями життя та діяльності флоту, його готовності виконувати завдання за призначенням».

Україна пропонувала збільшити плату за оренду української території, на якій базується російський флот, у відповідь на підвищення ціни за російський газ для України. Росія стверджує, що розмір плати зафіксований у цій угоді як незмінний аж до кінця її чинності.

У вересні Севастопольський апеляційний суд вирішив, що Чорноморський флот Росії має повернути Україні маяки у Криму. Росія ж вважає, що цей суд не має компетенції вирішувати такі питання, і посилається на українсько-російську угоду від 1997 року. Українські ж дипломати кажуть, що маяки не були частиною цієї домовленості.

Вступ до НАТО зашкодить зв’язкам України з Росією. Ан-70 уже згортають

Що ж натівських перспектив України, то Росія не впливатиме на позицію офіційного Києва, каже Серґей Іванов і додає: вступ України в НАТО позначиться на українсько-російських стосунках: «Наслідки цього кроку, хочемо ми цього чи ні, невідворотно позначаться на наших відносинах. Ну, наприклад, на взаємодії кооперації і військово-промислового комплексу. Нам здається, що це станеться. І не тому, що це злостива Росія хоче цього. Це просто станеться через об’єктивні причини».

Сторони повідомили також, що Україна та Росія планують створити робочу групу, яка розглядатиме вихід Росії зі спільного проекту щодо створення та серійного виробництва військово-транспортного літака Ан-70.

Почати переговори з Україною про припинення спільного проекту уряд Росії вирішив у липні. Українська сторона вже навіть підготувала склад своєї частини групи, яка впродовж першого кварталу 2007 року має проаналізувати всі суперечності цього проекту.

Втім, за словами Анатолія Гриценка, на проекті ще не варто ставити хрест: «Не буде бюджетного фінансування цього проекту. Але можливість приватних інвестиції, приватних замовлень, із боку і Росії, і України залишається».

Президент України Віктор Ющенко вже затвердив план заходів щодо підготовки до приїзду російського колеги та доручив Кабінетові Міністрів забезпечити його виконання.

Владімір Путін має відвідати Україну 22 грудня для участі у засіданні Міждержавної комісії Ющенко — Путін.
XS
SM
MD
LG