Доступність посилання

ТОП новини

Майже всі українські виробники пропонують неякісний товар та порушують права споживачів.


Олексій Крапивко Київ, 7 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Статистика свідчить: майже всі українські виробники пропонують співгромадянам неякісну продукцію, що абсолютно неприпустимо з погляду і українського законодавства, і стандартів Європейського Союзу. Як поліпшити ситуацію на українському споживчому ринку, як захистити права споживачів згідно зі стандартами Європейського Союзу? Відповідь на ці питання шукали 7 грудня у Києві учасники Всеукраїнського форуму «Спільнота споживачів в Україні: шлях до Європи».

Президія Всеукраїнського форуму «Спільнота споживачів в Україні: шлях до Європи».
Головні проблеми українського ринку— низька якість товарів, пасивність споживачів та відсутність незалежного контролю за якістю вироблених товарів, вважають учасники форуму.

Самі виробники у гонитві за попитом використовують хибні технології, каже президент українського товариства товарознавців Наталія Притульська: «Споживач зараз перебуває в ситуації, коли за нього борються, але борються не європейськими цивілізованими методами, а, на жаль, борються методами мерчандайзингу, залученням уваги і не більше того, не роз’яснюванням, а ангажуванням завдяки рекламі і таке інше».

В результаті такої «боротьби» споживач не має жодного уявлення про товар, який йому пропонують, додала пані Притульська: вся інформація про товари, яку отримує покупець, надходить лише від виробників, а це не може відображати реальність.

Незалежних випробувань, на відміну від Європи, майже немає

Розв’язати проблему можуть організації, що займаються незалежним тестуванням різних товарів, а також державні програми. Ані перших, ані других в Україні фактично немає.

Про європейський досвід каже перший радник Європейської комісії в Україні Хелен Крей: «Автомашини, які зараз продаються в Євросоюзі, найбезпечніші. І цьому є одна єдина причина: Європейська комісія платить гроші одній компанії — EuroNCAP. Цій компанії платять за те, що вона розбиває машини. Просто розбиває. І дивиться
Перший радник Європейської комісії в Україні Хелен Крей.
на те, що станеться з речами, які були в машині. Прочитавши таке, ви дізнаєтесь, у якій машині у вас менше шансів вбити власну дитину, якщо станеться катастрофа».


В Україні — неякісний товар

Що ж до українського споживача, то з кожним роком йому живеться усе гірше. Це засвідчує Держкомітет споживчих стандартів.

Один із керівників Держспоживстандарту України Сергій Литвиненко розповідає: «Щорічно працівники державних органів із питань захисту прав споживачів бракують серед перевіреного кожну другу пляшку горілки та лікеро-горілчаних виробів, майже половину овочів та фруктів, кожну третя тубу м’ясних консервів, кожну третю пляшку безалкогольних напоїв та мінеральних вод, майже кожну перевірену іграшку — як такі, що не відповідають вимогам нормативних документів і порушують права споживачів на належну якість та безпеку товарів».

Також представник Держспоживстандарту зазначив, що наступного року у державному бюджеті не передбачено коштів для проведення тестувань на якість товарів. Минулого року для цього передбачалося 8 мільйонів гривень. Через відсутність коштів контролю за якістю товарів наступного року майже не буде, додав Сергій Литвиненко.

Єдиний вихід — споживачам активніше захищати свої права, вважають українські та європейські експерти.
XS
SM
MD
LG