Доступність посилання

ТОП новини

Підготовка українських суддів за вимогами Ради Європи.


Богдана Костюк Київ, 7 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Понад два мільйони євро надала Рада Європи для підготовки українських суддів за європейськими стандартами. Цей проект — один із понад десяти, які втілюють в Україні експерти Ради Європи. Він спрямований на утвердження верховенства права і сили закону.

Не закон сили, а сила закону, не підтримка певних політичних чи олігархічних кіл, а захист прав і свобод кожного громадянина — такими мають стати в Україні критерії вибору і підготовки суддів.

На цьому наголосила провідний експерт Ради Європи, відомий правозахисник Анна Капелло-Бріллат: «Україна стала членом Ради Європи у 1995 році і взяла на себе певні зобов’язання. Реформування судової системи — одне з найважливіших серед цих завдань. Європейська спільнота допомагає Україні у цій царині, і наш проект має швидше освітній характер. Ми хочемо організувати спеціальні курси для нинішніх суддів, розробити з нашими українськими колегами критерії відбору і підготовки майбутніх суддів, враховуючи демократичні традиції у „старій Європі“ і демократичні зміни на теренах „Європи нової“ та зміни у судовій системі України».

Серед українських учасників проекту — Верховний Суд. Один із його чільників Василь Гуменюк зазначив: «Це важливий проект, він амбітний тим, що його виконувати будуть багато наших українських організацій. І це свідчить про те, що судова система стає більш відкритою для суспільства, і я думаю, що ті питання, які хоче суспільство почути, воно зможе почути через деякий час».

До здійснення проекту будуть залучені Верховний Суд і Міністерство юстиції України, Вища рада юстиції і представництва судових органів у всіх областях України.

До європейського досвіду — за один рік

Активним учасником проекту є одна з провідних навчальних інституцій — Академія суддів України. Її ректор Ірина Войтюк наголосила: «Цей проект спрямований на добір суддів і на добру підготовку їх. Так, добрий суддя — це той, який правильно підібраний і добре навчений. Досвід європейських країн — це досвід більш як двох сторіч існування демократії. Наша демократія, яка має 15 років, зовсім молода, вивчити досвід інших країн для нас необхідно — але разом із тим треба врахувати і наші реалії. Практично в усіх європейських державах існує обов’язкова підготовка кандидата на посаду судді: 31 місяць у Франції, три роки в Іспанії».

В Україні ж за 1 рік експерти Ради Європи та їхні українські колеги мають виробити програми підготовки кандидатів у судді, методологію роботи судів із громадськістю, накреслити риси системи суспільного контролю за діяльністю судів, повідомили Анна Капелло-Бріллат та Ірина Войтюк.
XS
SM
MD
LG