Доступність посилання

ТОП новини

«Будяком» по Генпрокуратурі.


Тетяна Ярмощук Київ, 8 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Українські правозахисники визначили найзлісніших порушників прав людини. Антипремією «Будяк року-2006» Українська Гельсінкська спілка нагородила Генеральну прокуратуру, Держдепартамент з питань виконання покарань та Службу безпеки України.


Лауреаткою антипремії «Будяк року» стала Генеральна прокуратура України. Номінація – «найбільш інформаційно закритий орган влади». Співголова Гельсінкської спілки Євген Захаров:

«Генеральна прокуратура України свого часу домоглася указу Президента Кучми, що вона може не реєструвати свої нормативно-правові акти у Міністерстві юстиції. Таким чином, складається ситуація, що Генеральна прокуратура видає свої правові акти, які невідомі громадськості. Вони ніде не друкуються, ними керуються у своїй роботі прокурори і все. Але є відома норма, що нормативні акти, які стосуються прав людини і основних свобод, не можуть бути закриті».

Чи заслужено Генеральна прокуратура отримала першого «Будяка»? Це питання Радіо Свобода поставила колишньому чільнику Генпрокуратури, а нині народному депутатові від Партії регіонів Святославу Піскуну:

«Ну, я ж не правозахисна організація. Не знаю, не мені оцінювати».

Святослав Піскун каже, мовляв, останнім часом Генпрокуратура стала більш закритою. Разом з тим, він переконаний, що реєструвати свої нормативно-правові акти у Міністерстві юстиції, про що кажуть правозахисники, ця структура не повинна:

«Прокуратура не є підзвітна Міністерству юстиції і не підзвітна Кабінету міністрів як органу Міністерства юстиції. Це дуже важливо, тому що прокуратура — єдиний орган у державі, який здійснює нагляд за законністю і в Кабінеті Міністрів, і в Міністерстві юстиції».

Друге місце у антипремії «Будяк року» посів Держдепартамент з питань виконання покарань — за бездіяльність. А третє поділили між собою СБУ та, знову ж таки, Генпрокуратура. За депортацію у лютому цього року одинадцятьох узбецьких шукачів притулку. Євген Захаров далі:

«Це було абсолютно незаконно. Ці люди були у процедурі отримання статусу біженця, і за Конвенцією, яка є внутрішньою частиною законодавства, їх не мали права депортувати в Узбекистан. Але це було зроблено. Ця депортація визнана незаконною всіма міжнародними інституціями, які цим займалися. І Міністерством юстиції, яке підтвердило, до речі, що все це є порушенням. Але це порушення не визнане СБУ і прокуратурою. Вони досі стверджують, що все було законно».

На початку листопада Комітет ООН з прав людини закликав українську владу поліпшити становище із правами людини в країні.
XS
SM
MD
LG