Доступність посилання

ТОП новини

Підприємницькі навички підлітків варто розвивати на державному рівні.


Сергій Собуцький Київ, 8 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - «Планувати своє майбутнє – ніколи не рано» — таке кредо у Національного Фонду США, який вчить підлітків розпізнавати свої підприємницькі навички. Школи підприємництва доступні в 23 штатах США громадянам з низьким доходом і користуються популярністю. В Україні оглядачі відзначають зростання підприємницьких настроїв у молоді, проте говорять про низьку їх підтримку з боку держави.

Щороку Національний Фонд США спонсорує навчання тисяч молодих людей початкам підприємництва. За словами директора Фонду Конні Джонс, відповідна програма адаптує підлітків до проблем сучасності, вчить ефективно керувати своїм часом, пропонує навички, як успішно представити себе потенційному працедавцю, як спланувати своє майбутнє.

Конні Джонс: «Головний плюс програми в тому, що набуті знання дають можливість вільно почувати себе у майбутньому, незалежно від того, починаєте Ви бізнес чи ні. Більшість наших студентів удосконалюють знання у коледжі, вони зможуть розпочати свій бізнес пізніше».

Значна частина навчання зосереджена на виявленні здібностей студентів. Викладачі радять їм пов´язувати ділове майбутнє з тими галузями, які їх найбільше цікавлять, де вони раціонально скористаються своїми талантами.

Директор Фонду Конні Джонс зазначила: «Наприклад, той, хто обожнює домашніх тварин, може розробити бізнес-план щодо обслуговування людей з допомогою своїх улюбленців. Або, у нас була студентка, яка почала давати уроки гри на скрипці. Таким чином, її бізнес-план був розроблений як для викладача музики».

Україна не може похвалитись загальнодержавною підтримкою підприємницьких можливостей підлітків, стверджують аналітики.

Як зазначив в інтерв´ю Радіо Свобода голова правління Всеукраїнської громадської організації підприємців «Нова формація» В´ячеслав Кредісов:

«На жаль, на сьогодні молодь переважно розраховує на свої можливості та на можливості своїх батьків, рідних та близьких. Не така ми вже багата держава, щоб допомагати в тій чи іншій формі. Це стосується і початку бізнесу, і кредитів для молодих сімей для житла, і таке інше».

Окрім США, Національний Фонд з навчання підприємництву діє ще у 13 країнах по всьому світу. За словами Конні Джонс, Фонд готовий відкрити свої представництва і у Східній Європі, однак фінансів для цього наразі немає.
XS
SM
MD
LG