Доступність посилання

ТОП новини

Колишній голова білоруської держави Станіслав Шушкевич отримує пенсію у півтора долара.


Валерій Каліновський Мінськ, 6 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Колишній голова Верховної Ради Білорусі Станіслав Шушкевич, один з трьох голів держав, які 15 років тому підписали угоду про розпуск СРСР, досі залишається в активній політиці і перебуває в опозиції до чинного президента Білорусі Аляксандра Лукашенка. Про те, чим займається тепер відомий політик, повідомляє Валерій Каліновський з Мінська.

Прехидент Росії Борис Єльцин та Голова Верховної Ради Білорусі Станіслав Шушкевич після підписання договору про економічну співпрацю. Мінськ, 7 грудня 1991 р.
Станіслав Шушкевич живе досить скромно, їздить на старих “Жигулях”, відпочиває під Мінськом на дачі, збудованій власними руками. Білоруська держава ніяк не відзначила його внесок у розбудову її суверенітету. Серед колишніх державних діячів 72-річний Станіслав Шушкевич має напевно найнижчу пенсію у світі – 3200 білоруських рублів – це менше ніж півтора долара США. Таку пенсію пан Шушкевич отримав за особливі заслуги від білоруської держави – відповідний указ ухвалив Аляксандр Лукашенка, і всі білоруські суди – від районного до Верховного -- підтвердили законність такої пенсії. Формально Лукашенка встановив Шушкевичу пенсію у розмірі місячної зарплати голови Верховної Ради. Але Верховну Раду Білорусі Аляксандр Лукашенка розігнав 1996 року, і з того часу пенсія не індексувалася, хоча інфляція була дуже високою. Чиновники радять пану Шушкевичу перейти на трудову або професорську пенсію, яка буде більш пристойною. Але він не погоджується, заявляючи, що має право на пенсію колишнього керівника держави. Цей конфуз пан Шушкевич вважає дрібною помстою Аляксандра Лукашенка:

«І він злиться, ну як же інакше можна мене залишити без державної пенсії. Його колотить від ненависті, а я відповідаю так: я прочитаю одну публічну лекцію в Японії та зароблю собі пенсію. І мене запрошують для цього».

Пан Шушкевич каже, що не тримає зла на Лукашенка, він переконаний, що чим більш Лукашенко ображає його, тим більше поважають пристойні люди. Крім лекцій у Японії, Польщі та інших країнах, Станіслав Шушкевич активно займається політикою, він є головою соціал-демократичної партії “Грамада”, до якої входить близько 3000 членів – переважно білоруська інтелігенція. На президентських виборах 2006 року пан Шушкевич був довіреною особою Аляксандра Мілінкевіча, кандидата в президенти від опозиційної коаліції. В опозиції до Шушкевича прислуховуються, він залишається політиком, який може полагодити якісь внутрішні суперечки в опозиційному таборі. Незважаючи на труднощі для опозиції протягом останніх 10 років, Станіслав Шушкевич сподівається на демократичні перетворення в Білорусі:

«Народ не потерпить владу, яка топче його у бруд та робить з нього бидло. Це не прийме такої форми, як в інших країнах, як Помаранчева революція чи Революція троянд. У нас буде інша форма, але зміна ця буде, і буде швидко».

Пан Шушкевич переконаний, що зміни в Білорусі настануть тоді, коли інтернет охопить до 30% населення. При цьому білоруська опозиція, на думку пана Шушкевича, діє нормально, має гарного лідера Аляксандра Мілінкєвіча. Згадуючи події 15-річної давнини, Станіслав Шушкевич заявляє, що вважає головним у своєму житті те, що відновив незалежність Білорусі і вивів з її території ядерну зброю.
XS
SM
MD
LG