Доступність посилання

ТОП новини

Сліди радіації в Німеччині, знайдені при розслідуванні смерті Олександра Литвиненка, майже напевно свідчать про полоній-210


Раніше німецька поліція повідомляла, що знайшла сліди радіації в двох місцях у зв’язку з розслідуванням смерті Литвиненка.

Про це повідомила в неділю німецька поліція й Федеральна служба радіаційного захисту.

Колишній агент російських спецслужб помер від отруєння радіоактивним полонієм-210.

Раніше німецька поліція повідомляла, що знайшла сліди радіації в двох місцях у зв’язку з розслідуванням смерті Литвиненка.

Це квартира в Гамбурзі й будинок у містечку неподалік, пов’язані з Дмітрієм Ковтуном — одним із росіян, які зустрічалися з колишнім російським агентом у Лондоні в день його ймовірного отруєння, 1 листопада.

Квартира належить колишній дружині Ковтуна, будинок — її матері.

У гамбурзькій квартирі самого Ковтуна радіації не виявили, повідомила в суботу німецька поліція.

Саме в помешканнях колишньої дружини й її матері, а не у власній квартирі, Ковтун зупинявся наприкінці жовтня перед тим, як вирушити з Гамбурґа до Лондона.

Головний прокурор Гамбурґа повідомив, що проти Ковтуна почали слідство за підозрою в нелегальній діяльності з радіоактивними матеріалами. При цьому прокурор вбачає «істотні підстави» для підозри, що Ковтун може бути «не лише жертвою, а й злочинцем». Але звинувачень у вбивстві Литвиненка Ковтунові не висували.

Сам Ковтун нині лежить у лікарні в Москві з радіоактивним ураженням. Про стан його здоров’я надходили суперечливі повідомлення.

Як повідомляє британська преса, виявлені в Лондоні сліди радіації наводять на думку, що використаний для отруєння полоній-210 могли завезти до Британії за кілька тижнів до 1 листопада. Сліди полонію знайшли в місцях, які Ковтун і ще один росіянин відвідували під час своїх попередніх приїздів до Лондона в жовтні.

Кількість радіоактивного полонію-210 у тілі іншого Литвиненкового знайомого, італійця Маріо Скарамелли, який теж зустрічався з загиблим 1 листопада, зовсім низький, повідомили в Лондоні. Раніше про стан Скарамелли теж стверджували протилежні речі.
XS
SM
MD
LG