Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародне дослідження корупції за 2006 рік.


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 8 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Міжнародний день боротьби з корупцією — і якраз до цієї події приурочена публікація доповіді під назвою “Глобальний барометр корупції за 2006-й рік”. Це огляд опитувань громадської думки у багатьох країнах світу щодо рівня хабарництва, здійснений соціологічним інститутом Геллапа на замовлення міжнародної організації "Трансперенсі Інтернешнел", що у перекладі означає “міжнародна прозорість”. Опитування щодо хабарів проводили також і в Україні. Прем''єр-міністр України Віктор Янукович під час свого американського візиту запевняв бізнес-лідерів у Нью-Йорку, що боротьба з корупцією є одним з пріоритетів його уряду. Тож що у доповіді “Глобальний барометр корупції за 2006 рік” говориться про Україну?

У дослідженні йдеться, що на політичне життя в Україні найбільший вплив має хабарництво. Щоправда, не такий великий, як у Росії, а у порівнянні з Туркменистаном то й поготів, але чи варто цим пишатися? Українські громадяни вважають найбільш корумпованими Верховну Раду України, політичні партії, міліцію та систему судочинства.

Чверть опитуваних в Україні давали хабарі протягом року

Прем''єр Янукович, як випливає з його промови перед менеджерами найбільших інвестиційних фондів в готелі “Волдорф Асторія” два дні тому, може, й справді хотів би покінчити з корупцією. Але, як показує дослідження "Трансперенсі Інтернешнел", поки що кожен третій українець вважає дії уряду у боротьбі з хабарництвом неефективними, а 20%, тобто кожен п''ятий, упевнений у тому, що уряд не те що не бореться, а навпаки, сам заохочує корупцію. Чверть опитуваних в Україні відверто зізнаються, що давали хабарі упродовж року. Щоправда, ніхто чомусь не зізнається у тому, що сам не гребував лівою гривнею. Звичайно, така статистика справляє доволі гнітюче враження й без цього пункту, але тільки у тім випадку, якщо не порівнювати Україну з іншими державами.

Україна далеко не унікальна щодо корупції

Більшість опитуваних у багатьох країнах світу вважають неефективними заходи своїх урядів щодо боротьби з хабарництвом. Зокрема, так дивляться на реальність близько половини європейців, переважно у Східній Європі. А щодо фактичного заохочення корупції з боку уряду, то так вважає майже чверть опитуваних латиноамериканців. Найбільшого хабара там треба давати за медичне обслуговування – майже 600 доларів. Судді та поліцейські беруть по 250 доларів.

Найменше хабарів, згідно з доповіддю “Глобальний барометр корупції за 2006-й рік”, сплачували жителі Сингапуру, Тайваню та Південної Кореї, північноамериканського континенту і Скандинавії. Албанія, одна з найбідніших країн Європи, є чемпіоном континенту за рівнем хабарництва. Із кожних трьох опитуваних там двоє протягом року бодай одного разу давали “на лапу” чиновникам. На другому місці – Румунія, яка, до речі, наступного місяця стане членом Європейського Союзу. Кожен п''ятий румун цього року змушений був давати хабара. Одразу за Румунією у цьому ганебному змаганні йдуть Чеська Республіка і Греція. Назагал, Західна Європа, Сполучені Штати й Канада найменше заражені бацилою корупції.
XS
SM
MD
LG