Доступність посилання

ТОП новини

Заборону «Ромео і Джульєтти» режисер Андрій Жолдак назвав цензурою.


Павло Вольвач Київ, 11 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Історія постановки відомої шекспірівської трагедії українським режисером Андрієм Жолдаком має понад річну історію. У вересні минулого року спектакль заборонили у рідному для режисера державному академічному театрі імені Т. Г. Шевченка. Прем’єра вистави відбулася у Німеччині. Минулого тижня «Ромео і Джульєтту» не змогли побачити кияни. Андрій Жолдак вбачає в цьому прояви антидемократії та цензури. Протилежна сторона відкидає звинувачення, наголошуючи на суто правових моментах.

Андрій Жолдак під час прес-конференції. Київ, 11 грудня 2006 р.
Спектакль мали показати столичним театралам у рамках “Днів Сучасного Театру”, що проходять з 3 по 20 грудня в Києві і представляють шість постановок Андрія Жолдака. Однак постановка опинилася під забороною. Замість неї повторно показали спектакль “Гамлет. Сни”, що відкривав фестиваль. Як заявив на прес-конференції Андрій Жолдак, саме через “Ромео і Джульєтту” він залишив посаду головного режисера Харківського театру імені Шевченка, де спектакль заборонили ще рік тому. І хоча постановку встигли побачити глядачі Берліна, харківські можновладці дістали Жолдака в Києві. А те, що це саме їхніх рук справа, для режисера доконаний факт. Хоча б через те, що дію спектаклю перенесли в сучасний Харків, викриваючи його численні суспільно-соціальні проблеми. Андрій Жолдак:

"Я губернатор. Ви – театр Шевченка. І ви зробили виставу, яка мені, губернатору, заважає. Я гублю виборців. Тому що Жолдак провокує мені в Харкові балаган і все таке інше... Пишуть мені листи – “Просвіта” й інші організації, що Жолдак перетворив український театр в балаган. Викликаю помічника, кажу: “Розберись з ним. Хай пише заяву про звільнення".

До харківських можновладців ми, на жаль, не добилися. Проте, думку представників Харківського академічного театру імені Шевченка почули. І вона дещо відрізняється від позиції Андрія Жолдака. Говорить директор театру Маргарита Сакаян.

"Зробили спектакль на замовлення Німеччини, театру “Фольск Бюне”. У нас була тільки відкрита репетиція. Ми від початку з Андрієм Жолдаком підписали угоду лише про виїзд чотирьох його спектаклів. Він знав це з першого дня, що спектаклю “Ромео і Джульєтта” не буде. І те, чому він продавав квитки, треба спитати у Андрія Жолдака".

Наразі сухий залишок такий. Про мистецькі плюси чи мінуси спектаклю сказати нічого не можна. Проте скандал, схоже, розгортається неабиякий. За всіма правилами PR-компаній.
XS
SM
MD
LG