Доступність посилання

ТОП новини

Секс-скандал у польській політиці: «Це державний переворот», — вважає віце-прем’єр польського уряду Анджей Леппер.


Єва Поштар Варшава, 11 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — «Секс за посади» — так у Польщі назвали скандал за участю політиків партії «Самооборона». Активістка цієї партії звинувачує депутатів від партії в тому, що вони вимагали платити сексом за посади в державних установах. Віце-прем’єр і лідер партії Анджей Леппер називає секс-скандал державним переворотом, який затіяли газети і політично-бізнесові кола. Опозиція домагається відставки уряду і дострокових виборів. Прем’єр польського уряду Ярослав Качинський заявляє, що особи, причетні до порушення закону, повинні вийти з уряду. Але тим часом він чекає на результати розслідування прокуратури.

Анета Кравчик із наймолодшою донькою перед будинком прокуратури.
Найбільший скандал почався минулого тижня, коли щоденник «Ґазета виборча» надрукував інтерв’ю з активісткою партії «Самооборона». Анета Кравчик говорила, що місцеві партійні лідери вимагали від неї сексуальних послуг за посаду в державній установі.

За її словами, батько її наймолодшої дочки — Станіслав Лижвінський, співробітник лідера партії Анджея Леппера. Анета Кравчик переконана в цьому: «Не маю жодних сумнівів. Мати, як кажуть, знає, хто батько».

Жінка твердить, що сексуальних послуг вимагав від неї також сам Анджей Леппер.

До прокуратури почали зголошуватися й інші особи, які також говорили про випадки, коли їх змушували платити сексом за посаду.

У суботу медичне дослідження коду ДНК поставило під сумнів зізнання Анети Кравчик.

«Державний переворот»: із Клінтоном не порівняти

Із цього приводу віце-прем’єр, лідер партії «Самооборона» Анджей Леппер сказав: «Це був підготований державний переворот. Саме так».

За його словами, за секс-скандалом стоїть щоденник «Ґазета виборча» і певні політичні та бізнесові кола, зацікавлені у розвалі урядової коаліції. На думку Леппера, йдеться про те, щоб приховати корупцію і зловживання
Зліва направо: Станіслав Лижвінський і лідер партії «Самооборона» Анджей Леппер.
попередньої влади.

Слідство триває

Як показують опитування громадської думки, поляки не дуже переймаються цією справою. Коментатори говорять: усі знають, що секс і політика у сьогоднішньому світі невід’ємно поєднані. Прикладом може бути колишній президент США Білл Клінтон.

Однак політиків районного масштабу з партії «Самооборона» не можна порівнювати з Клінтоном, вважають польські публіцисти.

Опозицію ж турбує, як цей скандал вплине на міжнародний імідж держави.
XS
SM
MD
LG