Доступність посилання

ТОП новини

Закарпатці популяризують свій гумор.


Надія Петрів Ужгород, 12 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Українці — надзвичайно веселий народ, але про це чомусь мало говорять. Так стверджує відомий закарпатський журналіст, поет та культуролог Олександр Гаврош. А щоб якось подолати гумористичний інформаційний голод, він та ще кілька відомих закарпатських діячів організували фестиваль «Карпатський словоблуд», який щороку збирає українських, та помаленьку вже й закордонних, жартівників. Що з цього вийшло?


«Реве Таня над водов, Ревуть люди, діти, Ревуть партії, народ, Реве цілий мітинг. Заревані вчителі Ревуть — хочуть знати: Чом то Няньо записали На касетах мати?»

Така гумореска народилася у відомого закарпатського жартівника, доктора філологічних наук Павла Чучки після відомого касетного скандалу в Україні. Автор каже: до всіх подій треба ставитися з гумором, інакше можна отримати серцевий напад.

І все ж не з гумором Павло Чучка поставився до ідеї популяризації українського гумору. Разом із кількома закарпатськими діячами він організував фестиваль «Карпатський словоблуд». І зараз гумористи, що фіглюють українською, щороку приїжджають до Закарпаття не лише з України, але й із сусідніх країн.

Тепер і на папері

Фестиваль набув такої популярності, що його вирішили… надрукувати на папері. Так і виник альманах закарпатського гумору, якому організатори дали вже добре відому назву — «Карпатський словоблуд».

Цьогорічне зібрання гумористів витворило ще один альманах. Але вже цього разу — «Карпатський блудослов».

Така гра слів, що її пропонують автори, лише засвідчує розмаїття та популярність закарпатського гумору, каже поет Олександр Гаврош: «За інформацією найбільшої ужгородської книгарні „Кобзар“, це книжка, яка найкраще продається серед усіх закарпатських книжок. Перший „словоблуд“ витримав аж чотири видання, і це дуже приємно. Так що народ дуже любить гумор, сам гуморний, але, на жаль, обставини складаються так в Україні, що поки наш гумор не має виходу, лишається на рівні нашого народу».

Цього року є новинки, будуть вони й надалі

Альманах має кілька цікавих родзинок. Мова про те, що гумор у ньому представлений не лише писаною формою, а й мальованою. На думку авторів, карикатура у Закарпатті завжди була слаборозвиненим жанром, тому її варто популяризувати.

А ще в альманасі широко представлені афоризми. Мукачівець Мирослав Дочинець завдяки метким та завжди актуальним коротким висловлюванням добре відомий у Закарпатті.

Автор каже: чим далі живеш, тим хочеться коротше висловлюватися. Наприклад, так:

* Любов зла. І це влаштовує козла.

* Не жінка, а тілесна кара…

* З грошима почуваєшся не так самотньо...

* Лиш табуретка знає це — Що всі ми на одне лице.

* Мітила в серце моє, А поцілила — кудись у зовсім інше.

* Коли тебе нікуди вже не тягне, крім роботи, Тобі дають заслужений пенсійний відпочинок.


За словами Олександра Гавроша, далі буде або «Карпатський словоблудослов», або «блудословоблуд». Автор каже — щось завжди приєднується чи від’єднується.

Обіцяють організатори одне: авторів побільшає.
XS
SM
MD
LG