Доступність посилання

ТОП новини

Труднощі Туреччини на шляху до ЄС і як Росія впливає на свободу преси в Європі /огляд преси/.


Василь Зілгалов Прага, 12 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Європейська преса пише у вівторок про те, що цього тижня Брюссель розгляне часткове замороження переговорів із Анкарою щодо вступу Туреччини до ЄС. Особливо гостро стоїть «турецьке питання» в Німеччині, Австрії та Франції. Поряд із продовженням теми слідства щодо отруєння Олександра Литвиненка преса пише про нервові реакції на це з боку Росії, яка впливає, як вважають чимало оглядачів, і на свободу преси в Європі.


Британська «Ґардіан» пише у вівторок про те, що міністри закордонних справ ЄС вже фактично погодилися на покарання Туреччини за її непоступливість у кіпрському питанні — небажання зняти морську блокаду переважно грецькомовної Республіки Кіпр, яка є членом ЄС. Є ще північна, турецькомовна частина Кіпру, самопроголошена республіка, яку не визнає ніхто, крім Туреччини.

Це покарання Анкари з боку Брюсселя полягає у частковому замороженні переговорів щодо вступу Туреччини до європейської спільноти. Як пише «Ґардіан», ЄС схильний заморозити переговори з турецькою владою з восьми із 35 питань. За інформацією газети, термін цього замороження вірогідно визначений до кінця 2009 року, при цьому Брюссель контролюватиме прогрес у стосунках Анкари з Нікосією у 2007, 2008 і 2009 роках.

Газети також пишуть, що в таких країнах ЄС, як Австрія, Німеччина та Франція громадська думка чітко налаштована проти Туреччини. Німецька «Вельт» відзначає, що ідею заморозити переговорів з Анкарою висунули християнські демократи, і, вірогідно, це відіграватиме певну роль під час виборів до Бундестаґу наприкінці 2009 року.

Вже згадана «Ґардіан» відзначає у вівторок, що інші країни ЄС, особливо Велика Британія, вважають натомість включення до спільноти мусульманської країни добрим сигналом для всього мусульманського світу і сприятливим для Європи.

Кремль, полоній і свобода преси

Німецька та британська преса публікує матеріали про нервову реакцію Кремля на нібито «антиросійський тон» європейських газет у зв’язку зі справою вбивства громадянина Великої Британії, колишнього співробітника ФСБ Росії Олександра Литвиненка. «Файненшел Таймз», наприклад, вказує на велике занепокоєння речників Кремля негативним впливом справи з полонієм на міжнародний імідж Росії.

А німецька «Берлінер Цайтунґ» іронізує у вівторок над ведучою німецького першого телевізійного каналу АРД Сабіною Крістіансен, котра минулої неділі відмовила в участі в її програмі під назвою «Росіяни йдуть» дуже критично налаштованим проти Кремля німецькому журналістові Клаусу Беднарцові і відомому російському шахістові та опозиціонеру Ґарі Каспарову. «Берлінер Цайтунґ» лише іронічно зауважує, що «не слід вважати, як сказали на АРД, що пан Каспаров не був тому, що цього вимагав інший учасник недільного шоу — російський посол у Німеччині».

Німецька та англійська преса не виключає, що один із двох росіян, які зустрічалися з Олександром Литвиненком в Лондоні першого листопада, — а це Луговий та Ковтун, — може бути і вбивцею, і жертвою. Поки що, згідно з публікаціями у вівторок, на цю роль більше претендує Дмитро Ковтун, про якого Москва не хоче надавати інформації ні німецькій, ні британській поліції.
XS
SM
MD
LG