Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 13 грудня.


Віктор Недоступ Київ, 13 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – 13 грудня сер Френсіс Дрейк відправився у кругосвітню подорож, японські війська вчинили різню в китайському місті Нанкін, Ярузельський запровадив військовий стан у Польщі, а Леонід Кравчук підпорядкував українські збройні сили Києву.

13 грудня 1577 року – Англійська ескадра з п''яти кораблів і 164-х членів екіпажу на чолі з Френсісом Дрейком відплила з англійського міста Плімут для нападу на тихоокеанські прибережні іспанські володіння в Новому Світі. Дрейк повернувся на батьківщину через 3 роки і став першим британцем, що здійснив кругосвітнє плавання, і першим капітаном, який очолював кругосвітню експедицію від її початку до завершення.

1642 – голландський мореплавець Абель Тасман стає першим європейцем, що відвідав групу островів у південній частині Тихого океану, відому сьогодні як Нова Зеландія. При спробі матросів-голландців висадитись на берег туземці вбивають трьох, сприйнявши звуковий сигнал з корабля як заклик до початку бою.

1937 – У перебігу японсько-китайської війни японські війська захоплюють столицю Китаю місто Нанкін, котре за наказом генерала Матцуї Іване знищують. Більша частина міста згоряє в пожежі, а для придушення можливого опору близько 200 тисяч чоловічого населення міста розстрілюють і не менше 20 тисяч жінок і дівчат різного віку ґвалтують і вбивають. Після закінчення Другої світової війни Міжнародний військовий трибунал визнає Матцуї винним у військових злочинах і його засуджують до страти.

1981 – Остерігаючись росту популярності незалежного профспілкового об''єднання "Солідарність" і запобігаючи інтервенції в Польщу збройних сил Радянського Союзу, голова ради міністрів країни генерал Войцех Ярузельський запровадив у Польщі військове положення. Його призупинять наступного року і відмінять 22 липня 1984 року.

1991 – Президент України Леонід Кравчук проголошує про підпорядкування армії та флоту на території республіки — Києву. Цього ж самого дня 5 республік Середньої Азії виявили бажання вступити до СНД.

1997 – В колумбійському місті Калі пройшла наймасовіша акція в історії зі здавання крові. За 12 годин до лікарень здали кров 3403 донори. Тобто, 3403 людини забажали врятувати чиєсь життя, життя невідомої людини.
XS
SM
MD
LG