Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єра симфонії українського композитора Алемдара Караманова, на яку чекали 40 років.


Леся Олійник Київ, 13 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні в Національному палаці мистецтв „Україна” відбудеться світова прем’єра симфонії ”Звершилося” українського композитора, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Алемдара Караманова.

Музика на Біблейні мотиви

На прем’єру свого твору Алемдар Караманов очікував 40 років. У середині 60-их років годі було й думати про виконання музики, написаної за Біблійними мотивами. Адже грандіозний, апокаліптичний цикл із чотирьох симфоній, який сьогодні прозвучить, композитор у 1965 році створив на канонічні тексти Євангелія та Книги Псалмів.

Симфонічний цикл Караманова має назву „Звершилося”. Стосовно очікуваної події один із учасників прем’єри, керівник хору „Почайна” Олександр Жигун сказав:

„Те виконання, яке було неможливе протягом 40 років, сьогодні дійсно звершилося. Успіх гарантований для широкого кола, для майбутнього виконання. Це подія, звичайно, величезного масштабу не тільки для України. Це світова подія”.

«Загадковий композитор ХХ століття»

Нині ім’я Алемдара Караманова є всесвітньо відомим. До того ж, його вважають одним із „загадкових композиторів ХХ століття”. У його доробку 24 симфонії (кількість рідкісна для історії музики). Всі вони присвячені ідеалам християнської релігії. Їх «сповідує» і церковна музика Караманова — Реквієм, Месса, Стабат Матер. Але крім цього він відомий своєю камерною, театральною та кіномузикою. Йому належить музика до фільму „Звичайний фашизм” і Гімн Республіки Крим. Адже 73-річний Алемдар Сабітович проживає у рідному Симферополі: тут він народився, поєднавши турецьку й українську кров своїх батьків.

Повернувся на рідну землю

12 років життя Караманова пов’язані з Москвою. У Московській консерваторії його вважали одним із найталановитіших студентів, поряд із Щедріним, Денисовим, Шнітке, Губайдуліною. Але коли композитор пережив творчу кризу, і за власним зізнанням, „побачив янгола”, вирішив повернутися на рідну землю. Тут він прагне, за його ж словами, відтворити в музиці космічні вібрації, гармонію між Людиною, Природою і Богом. Ця гармонія теж звучатиме сьогодні в симфонії Алемдара Караманова.
XS
SM
MD
LG