Доступність посилання

ТОП новини

Коли потече нафтогоном «Одеса — Броди» казахська нафта? І чи потече?


Сергій Собуцький Київ, 13 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Від візиту українського прем’єра до Казахстану оглядачі очікують насамперед з’ясування обставин співпраці двох країн в енергетичній сфері. Багатьох цікавить, чи братиме Казахстан участь у добудуванні нафтогону «Одеса — Броди» до польського Плоцька та як швидко цим нафтопроводом казахська нафта потече до Європи.

Нафтовий термінал «Південний» нафтогону Одеса-Броди.
Напередодні Україна та Казахстан на засіданні Міжурядової комісії з питань економічної співпраці домовились розширювати кооперацію в енергетичній сфері.

Співголова комісії з казахстанського боку, міністр енергетики та мінеральних ресурсів Бактикожа Ізмухамбетов зазначив: «Що стосується співпраці Казахстану з Україною, то ми особливо розвиватимемо співпрацю в енергетичній галузі. Ми завжди знаходимо розуміння. Були окремі питання, пов’язані з транспортуванням енергоресурсів, зокрема, через Росію. Ми й надалі розвиватимемо можливості транспортування вуглеводнів до Європи, зокрема і в Україну».

Росія не готова до транзиту нафти для українського трубопроводу

За словами Ізмухамбетова, Казахстан уже має попередню домовленість із Росією про транспортування вуглеводнів її територією і далі через Україну в Європу. Проте наразі Москва заявляє про неможливість збільшити кількість казахської нафти, що дістається нинішнім нафтогоном до російського Новоросійська з тим, щоб потім доправляти її до Європи.

Реалізувати цей проект, за словами Ізмухамбетова, можна лише після розширення потужностей Каспійського трубопровідного консорціуму. Тільки потім, як зазначив казахстанський міністр, можна буде починати переговори про постачання казахської нафти за маршрутом Одеса — Броди — Плоцьк.

Крім того, ще потрібно збудувати новий 52-кілометровий нафтогін, який з’єднає систему придніпровських магістральних нафтопроводів із нафтовим терміналом «Південний» для транзиту казахської нафти. Українські урядовці заявляють, що найближчим часом шукатимуть інвестиції для реалізації цього проекту.

Росія не зацікавлена, в Європі побоюються

Водночас чимало експертів нафтового ринку говорять про малоймовірність транзиту казахської нафти за таким маршрутом через незацікавленість у цьому Росії.

В інтерв’ю Радіо Свобода науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ганна Чухай, зокрема, сказала: «Звичайно, Росія не зацікавлена в такому нафтопроводі, тому що у неї є інтерес насамперед транспортувати свою нафту до Європи».

Експерти стверджують, що і в Європі навряд чи схвалять перспективу постачання казахської нафти через територію Росії. Адже у пам’яті багатьох іще зберігаються недавні проблеми із постачанням російського газу до Європи.

Тим часом українське Мінпаливенерго прогнозує продовження нафтогону «Одеса — Броди» до польського Плоцька за 2—3 роки. Кабмін проводитиме переговори щодо реалізації цього проекту з Казахстаном, Росією, Азербайджаном, Польщею та США.
XS
SM
MD
LG