Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 14 грудня.


Віктор Недоступ Київ, 14 грудня 2006 (RadioSvoboda.org) – 14 грудня Макс Планк оприлюднив свою квантову теорію, Павло Скоропадський зрікся влади, Радянський Союз виключили з Ліги Націй, а у соціалістичній Польщі поліція розстріляла демонстрантів.

14 листопада 1822 року у Вероні (Італія) закінчив свою двомісячну роботу останній конгрес Священного союзу, на якому засудили національно-визвольний рух у Греції, революцію в Іспанії і ухвалили рішення про введення в Іспанію французьких військ для відновлення влади Бурбонів.

1900 – На засіданні Фізичного товариства в Берліні німецький фізик Макс Планк викладає свою квантову теорію, основу сучасної квантової фізики, з допомогою якої йому вдається пояснити низку явищ, що не знаходять тлумачення в класичній фізиці. Наприклад, природу поглинання світла на атомному рівні. На основі теорії Планка Альберт Ейнштейн, Нільс Бор, Ервін Шредінгер та Поль Дірак розробили квантову механіку, математичний апарат квантової теорії, яка розглядає енергію – і як матерію, і як хвилю, залежно від ряду поточних параметрів.

1918 – Втративши підтримку як російських монархічних кіл і українських політичних партій, так і австро-німецьких союзників, гетьман України Павло Скоропадський зрікається влади, передає її своєму уряду, а той у свою чергу передає повноваження Директорії на чолі з Володимиром Винниченком.

1939 – У зв''язку з нападом на Фінляндію Радянський Союз виключають з Ліги Націй, міжнародної миротворчої організації, створеної в кінці Першої світової війни. За сім років до того її добровільно залишили Німеччина та Японія, а в 1937 році – Італія.

1962 – Американський непілотований космічний апарат "Mariner 2" проходить на відстані 35 тисяч кілометрів повз Венеру, проводить вимір температури та інших параметрів планети і передає з неї перші дані на Землю.

1970 – У Польщі через декілька днів після 19-відсоткового підвищення цін на продукти харчування, одяг і вугілля в Гданську, Гдині та Щецині починаються страйки та масові демонстрації робітників. Власті оголошують страйкарів та демонстрантів "контрреволюціонерами" і застосовують проти них силу. Гине 100 демонстрантів, а поранених понад тисячу.

1998 – В Газі в присутності президента США Біла Клінтона на засіданні Палестинської Ради із статуту Організації Визволення Палестини виключили пункт, який вимагав знищення держави Ізраїль.
XS
SM
MD
LG