Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Ліквідатори атома.


Олександр Лащенко Київ, 14 грудня 2006 року. 14-го грудня в Україні вперше відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Тобто сьогодні вперше за понад 20 років після цієї катастрофи відзначають День ліквідатора. Для усунення наслідків аварії у 86-му році до забрудненої зони спорядили більш, ніж півмільйона вояків, пожежників та ліквідаторів. Їм довелося працювати в умовах смертельно небезпечної радіації по кілька місяців. За даними Міжнародного об’єднання „Чорнобиль”, ліквідатори аварії на ЧАЕС мешкають у Білорусі, Росії, Казахстані, а найбільше їх — понад 350 тисяч — в Україні. Як їм живеться? Як про них дбає держава? Про це — “Звуки життя” . Ліквідатори атома.

Держава виділяє ліквідаторам не просто мало, а все менше і менше грошей. У проекті держбюджету на наступний рік, навколо якого ламають списи Президент Ющенко і Прем’єр Янукович, на ці потреби запланували менше коштів, зазначає член парламентського комітету з питань екології та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Олександр Ковтуненко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

57-річного Володимира Данильченка разом із колегами по “Київметробуду” відправили після аварії на Чорнобильську АЕС відразу після пожежників. Володимир Данильченко каже, що з понад 150-ти ліквідаторів “Київметробуду” проблеми зі здоров’ям нині мають усі. Усі, хто вижив.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Допомогу держави ліквідатори також відчувають у двохстах тридцяти додаткових гривнях щомісяця на харчування, половині квартплати для ліквідаторів-інвалідів та одноразових допомогах, як от 14-го грудня наприклад. У Латвії платять трошки більше – розповідає кореспондентка Радіо Свобода у Ризі Людмила Пилип.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Зараз в Україні є кілька організацій, котрі претендують на відстоювання прав чорнобильців. Але вони розпорошені, а потрібна впливова спільна сила, з якою б рахувалася влада. Так вважає голова першого парламентського розслідування причин чорнобильської трагедії, лікар, письменник, дипломат Юрій Щербак. Якщо у ліквідаторів не буде своїх лобістів, їхні права і надалі ігноруватимуть.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG