Доступність посилання

ТОП новини

«Україна без Кучми». Шість років по тому.


Тетяна Ярмощук Київ, 15 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Шість років тому розпочалася акція «Україна без Кучми». На вулицю вийшли перші демонстранти, а на Майдані Незалежності з’явилися перші намети. Акція «України без Кучми» почалася через 3 місяці після зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. Це була реакція на оприлюднення Олександром Морозом плівок майора Мельниченка, на яких голос, схожий на голос тодішнього Президента Леоніда Кучми дає вказівку розібратися з Георгієм Гонгадзе.

2001 - рік протестів "Україна без Кучми".
«Геть Кучму і його кривавих жандармів»

Кілька наметів на Майдані Незалежності, гасла «Злочинця Кучму – до в''язниці», «Президент Кучма – вбивця», «Геть Кучму і його кривавих жандармів». Так стартувала акція «Україна без Кучми». Ïї учасники вимагали відставки Президента Кучми, голови його адміністрації Володимира Литвина, міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка та Генерального прокурора Михайла Потебенька.

Акція «Україна без Кучми» – провісниця Помаранчевої революції

Активіст тих подій, нині народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко Андрій Шкіль зазначає, що саме тогочасні події були предтечею Помаранчевої революції:

«Якби не було «України без Кучми», не було б і нормального результату на парламентських виборах. Думаю, 75–80% була б прокучмівська більшість у парламенті. Якби не було цього підйому, люди б не зрозуміли, що треба підніматися всім разом. Не можна віддавати боротьбу за свої права політикам. Дуже добре пам’ятаю, як кияни підтримували цю акцію, робили все, але вони казали так: «Ось вам чай, вода, ось вам наші серця, але ми йдемо на роботу, бо треба заробляти, а ви тут тримайтеся». Вже на Помаранчевій революції було все інакше. Всі кинули роботу, все кинули і вийшли, бо зрозуміли, що самі політичні сили не в стані побороти ту грандіозну політичну машину, яка була вибудувана Кучмою».

Комуністи трималися осторонь

Комуністи, які називали тоді себе опозицією, не брали участі в «Україні без Кучми». Лідер Компартії Петро Симоненко вважає, що з тих подій політики мали б зробити висновки:

«Ця річниця повинна нам показати, що всі заклики, які (використовували) під час акції «Україна без Кучми», «Повстань, Україно», а потім Майдан, без зміни політичного режиму нічого не варті».

Акцію розігнали за рішенням керівництва країни

«Україна без Кучми» закінчилася побиттям демонстрантів та арештом кількох організаторів акції. 9 березня 2001 переважно молоді активісти намагалися не дати Кучмі покласти квіти до пам’ятника Шевченку. Акцію розігнали за рішенням керівництва країни. Під відповідним документом підписалися тодішній Президент Леонід Кучма, Голова Верховної Ради Іван Плющ та Прем’єр-міністр Віктор Ющенко.
XS
SM
MD
LG