Доступність посилання

ТОП новини

Бюджетні війни перейшли у мирнішу фазу – доопрацювання головного фінансового закону.


Тетяна Ярмощук Київ, 26 грудня 2006 (RadioSvoboda.org) — Верховна Рада спробувала подолати президентське вето на Закон «Про Держбюджет 2007». Однак голосів не вистачило. Тож головний фінансовий документ країни направили на доопрацювання.

Бюджетне питання у порядку денному парламенту у п’ятницю не стояло. Однак після перерви у парламенті з’явилися перший віце-прем’єр міністр Микола Азаров та заступник голови президентського Секретаріату Арсеній Яценюк і парламентарі взялися за бюджет.

Згодні щодо обмеження пенсій депутатам, проти підвищення прожиткового мінімуму

Спочатку по пунктах розглянули поправки Президента Віктора Ющенка. Ухвалили одну, яка стосується обмеження пенсій депутатам. З іншими, зокрема, щодо перегляду розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, ані антикризовики, ані уряд не погоджуються. Микола Азаров з парламентської трибуни заявив: «З’являється думка, що начебто існують такі проекти, від яких потрібно відмовитися, і економіку потрібно розвивати через збільшення вживання кефіру нашими пенсіонерами. Я ставлю собі просте питання, скільки потрібно кефіру додатково випити нашим пенсіонерам, щоб побудувати міст через Дніпро. Абсолютно абсурдні ідеї, при яких бюджет розвитку перетворюється у бюджет проїдання, призведуть до краху нашу економіку».

Йдеться про 10 чи нецілих 3 мільярди гривень?

За підрахунками Міністерства фінансів, щоб врахувати зауваження Президента, видаткову частину бюджету потрібно збільшити на 10 мільярдів гривень. Натомість за підрахунками президентської сторони для цього необхідно всього близько трьох мільярдів. Нашоукраїнець Петро Порошенко: «Маючи 27 мільярдів гривень, які у більшості своїй спрямовані на бізнесову підтримку певних бізнесових структур, від цих коштів забрати хоча б два мільярди гривень, щоб пенсіонери отримали пенсію, збільшити мінімальну заробітну плату, збільшити надходження до місцевих бюджетів, збільшити надходження до пенсійного фонду, замість цього чомусь ми почули розмову про кефір».

У вівторок стане відомо, чи врахують соціальні бюджетні пропозиції Президента

Президентська сторона продовжує наполягати на врахуванні усіх без винятку бюджетних пропозицій Віктора Ющенка. Арсен Яценюк: «Уряду потрібно сідати за круглий стіл з відповідними повноважними представниками Президента України і українського парламенту і внести відповідні пропозиції до проекту закону "Про Державний бюджет”. Іншими словами, треба враховувати пропозиції Президента. Доопрацюємо бюджет і ухвалимо до кінця бюджетного періоду. Якщо б були проголосовані всі поправки, то вони б задовольняли Секретаріат Президента. У зв’язку з тим, що вони не проголосовані, треба сідати за круглий стіл і домовлятися».

У п’ятницю Верховна Рада доручила бюджетному комітету спільно із представниками Кабінету Мiнiстрiв та Секретаріату Президента доопрацювати Закон «Про Держбюджет» i винести його на розгляд парламенту 19 грудня.

На початку цього тижня Віктор Ющенко ветував Держбюджет-2007, повернувши його до парламенту з низкою своїх пропозицій, більшість яких стосуються збільшення видатків соціальної сфери.
XS
SM
MD
LG