Доступність посилання

ТОП новини

Чеська пісня українським заробітчанам.


Оксана Пеленська Прага, 15 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Серед виконавців авторської пісні ім’я Ïржі Смржа в Чеській Республіці знають добре. Він незмінний учасник традиційних фестивалів авторської пісні, а нещодавно виступив на головному каналі чеського громадського телебачення і заспівав пісню, яку присвятив своїм українським друзям – заробітчанам.

Українці не іноземці

Ïржі Смрж співає про українців, з якими познайомився на чеських теренах – на будівлях, у робітничих гуртожитках,у полі. Він побачив їхнє життя зблизька, а що головне – пізнав, про що вони думають, за чим далеко від дому сумують і мріють. «Для мене українці не іноземці», — говорить Ïржі Смрж.

«Ми прекрасно розуміємо один одного, навіть мовної різниці я не відчуваю, тому що українці тут доволі добре навчаються розмовляти чеською. Так що ми говоримо про все, і про життєві справи. Наприклад, один чоловік розповів мені, як внаслідок Чорнобильської катастрофи втратив доньку. Про такі миті говорити тяжко, в них надто багато болю».

Пісня, яку склав Ïржі Смрж, розповідає, що його найбільше вразило в розмовах з українцями. Особливо часто він чув про тугу за родиною, за дітьми і близькими, про те, що тут, на чужині ні з ким поділитись своїми почуттями.

Пісня про заробітчан – підготовка до поїздки в Україну

Пісня про українських заробітчан у Чехії, як і більшість пісенних творів Ïржі Смржа, дуже особиста, справжня тією правдивістю, якою між собою можуть розмовляти близькі люди. Зрештою, співак і не приховує свого теплого, шанобливого ставлення до героїв пісні:

«Українці безмежно працьовиті люди, вони надзвичайно пристойні, на них можна спертись. Я вважаю, що українці працюють на 200% і це вже загально відоме. Часом мені здається, що багато чеських підприємців тим зловживають».

Як сказав Радіо Свобода композитор і співак Ïржі Смрж, наступного року він збирається до України, де ще ніколи не був. Зокрема, і для того, щоб почути українських пісень.
XS
SM
MD
LG