Доступність посилання

ТОП новини

Інтриги останнього пленарного тижня.


Тетяна Ярмощук Київ, 18 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Нинішній тиждень – останній пленарний у роботі Верховної Ради. За цей час парламентарі сподіваються ухвалити низку законопроектів, серед яких “Про Державний Бюджет-2007”, “Про опозицію”. І, можливо, обрати омбудсмена. А порядок денний на тиждень депутати спланують сьогодні на погоджувальній раді.


Після відвідин президентського Секретаріату Прем’єр-міністр Віктор Янукович висловив упевненість, що після доопрацювання у профільному комітеті головний фінансовий документ країн ухвалять. Віктор Янукович зазначив, що наразі “підстав для дострокових президентських та парламентських виборів немає”. А Віктор Ющенко повідомив про досягнення порозуміння між антикризовою коаліцією, урядом та Президентом. За його словами, сторони домовилися напрацювати тимчасовий регламент стосунків між гілками влади, а вже у наступному році провести ряд “круглих” столів. Однак, яких саме компромісів у бюджетному питанні вдалося досягти, ані Янукович, ані Ющенко не уточнили.

Антикризова коаліція проти президентської пропозиції підвищити прожитковий мінімум та мінімальну зарплату

Ветуючи Закон “Про Держбюджет”, Віктор Ющенко наполягав на перегляді розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. З цим не погоджуються ані антикризовики, ані уряд. Перший віце-прем’єр Микола Азаров: “З’являється думка, що начебто існують такі проекти, від яких потрібно відмовитися, і економіку потрібно розвивати через збільшення вживання кефіру нашими пенсіонерами. Я ставлю собі просте питання, скільки потрібно кефіру додатково випити нашим пенсіонерам, щоб побудувати міст через Дніпро. Абсолютно абсурдні ідеї, при яких бюджет розвитку перетворюється у бюджет проїдання, призведуть до краху нашу економіку”.

За підрахунками Міністерства фінансів на втілення президентських поправок необхідно 10 мільярдів гривень. Однак президентська сторона нарахувала лише 3.

Законопроект про опозицію та кандидатура омбудсмена ймовірно не обійдуться без парламентських баталій

Цього тижня парламентарі мають також розглянути законопроект “Про опозицію”. Цей проект закону стояв у порядку денному парламенту минулого тижня, однак до нього так і не дійшли. Голова Верховної Ради Олександр Мороз обіцяє, що цього тижня законопроект щодо опозиції розглянуть. А Блок Юлії Тимошенко застерігає від можливих несподіванок. Олександр Турчинов: “Коли почалися розмови у фракції регіонів, що потрібно перенести це питання, що його не можна розглядати, незважаючи на те, що там стоять їхні підписи, у мене була розмова з Олександром Морозом і ми попередили, що коли порушуватимуться і наші права, і рішення погоджувальної ради, то потрібно буде брати перерву до кінця роботи Верховної Ради. Він послухав і пообіцяв, що ніяких відхилень він рішень погоджувальної ради не буде”.

Ще одне актуальне парламентське питання. Посада Уповноваженого Верховної Ради з прав людини досі залишається вакантною. Блок Юлії Тимошенко та “Наша Україна” пропонують на це крісло співголову Гельсінкської спілки Євгена Захарова. Однак у коаліції є своя кандидатура. Олександр Мороз уже вніс до парламенту кандидатку колишньої омбудсменки Ніни Карпачової, яка сьогодні є народною депутаткою від Партії регіонів.
XS
SM
MD
LG