Доступність посилання

ТОП новини

Чому ми любимо новорічні свята.


Інна Набока Київ, 18 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Надзвичайно теплий грудень, тарифні війни та перманентні політичні пристрасті змушують пересічного громадянина забути навіть про те, що рік добігає кінця. Але, як відомо, новий рік настає незалежно від погоди, політики і наших особистих проблем.

У сучасному глобалізованому світі Новий рік є, мабуть, найбільш консолідуючим святом. Його люблять і радо святкують в усіх куточках планети. Проте колись різні народи відзначали його в різний час і по-різному. Давні слов’яни пов’язували новоліття з весною, тож місяцелік починався з березня. У мусульман рік також починається навесні, а в юдеїв – восени. Китайці святкують його наприкінці січня або в лютому. Що не край, то свій звичай, каже прислів’я.

Аполітичність найулюбленішого свята

Згідно із соціологічними опитуваннями для переважної більшості українців найлюбленішим святом є саме Новий рік. Чому ми його так любимо? Адже це лише умовна дата, число в календарі. Мабуть, у людини існує психологічна потреба в якійсь межі, щоб підбити підсумки, накреслити нові плани.

Кожного нового року нам здається, що і життя починається спочатку, з чистого аркуша, і в цьому новому житті, на новому його аркуші ми також будемо іншими, новими, кращими. Ми обов’язково здійснимо всі свої гарні наміри, виконаємо всі обіцянки, які давали собі та іншим. Якби ж то так!

Новий рік нагадує нам і про плин часу, і про те, як неощадливо ми витрачаємо цю дорогоцінну субстанцію. Його люблять за аполітичність, за те, що він єднає, а не роз’єднує людей. А ще – він повертає нас у дитинство. І кожна, навіть найпрагматичніша людина, чекає від нього дива...

Подарунковий ажіотаж

Із новорічними святами пов’язана і така чудова традиція, як подарунки. Щоправда, в країнах Заходу подарунковий ажіотаж асоціюється переважно з Різдвом, а за українською традицією дітлахів обдаровували на Святого Миколая, 19-го грудня. Як на мене, було б зовсім непогано відновити саме ці звичаї. Але, як казав відомий український лідер, „маємо те, що маємо”. Та, за будь-яких обставин, отримувати подарунки дуже приємно. І справа зовсім не в їхній ціні чи цінності. Нехай подарунок буде дуже скромним, навіть символічним. Але це матеріальне свідчення того, що про вас пам’ятають, дбають, вас люблять. Втім, робити подарунки людям подобається, мабуть, не менше, ніж їх одержувати. Така вже особливість нашої психіки: нас тішить радість, яку ми приносимо іншим. А от що саме дарувати залежить, насамперед, від вашої уяви і вигадки, а не лише від стану гаманця.

Головне – подарунок має бути підібраним саме для свого адресата, з урахуванням його особистості та вподобань, а не витягненою з дальньої полиці непотрібною вам річчю. Тож напружте свою фантазію, але не зволікайте. Адже Новий рік на порозі...
XS
SM
MD
LG