Доступність посилання

ТОП новини

У Криму населення саботує підняті тарифи.


Володимир Притула Сімферополь, 18 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму населення тихо саботує рішення місцевої влади про підняття тарифів на теплопостачання і комунальні послуги. У Джанкої, наприклад, платежі у грудні нинішнього року у порівнянні з тією ж датою минулого – впали утричі. Водночас республіканська прокуратура заявила, що у багатьох регіонах півострова різке підвищення тарифів не обґрунтоване.

Прокурор Криму Віктор Шемчук.
Якщо торік станом на 14 грудня рівень поточної проплати за теплопостачання у Джанкої складав понад 90%, то на цю ж дату нинішнього року населення цього кримського міста розрахувалося за згадані послуги менш ніж на 37%. І дехто з мешканців міста уже навіть подав до суду на місцеву владу і комунальників. Зокрема, Елла Ковалевська та Олена Ісакова вимагають у суді скасування рішення Джанкойської міськради про майже трикратне підвищення квартирної плати, тарифів на водопостачання та опалення. Вони вважають, що ці рішення суперечать Конституції та законодавству, а саме підвищення тарифів не обґрунтоване.

У багатьох регіонах тарифи необґрунтовано завищені

Тим часом Прокуратура Криму виступила із таким же твердженням: «Комунальні тарифи у багатьох регіонах необґрунтовано завищені». Прокурор автономії Віктор Шемчук в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що ще у вересні він доручив районним і міським прокурорам перевірити законність рішень місцевих рад: «Одна з функцій Прокуратури Криму – захист конституційних прав громадян, саме тому ми вирішили перевірити економічну обґрунтованість підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Прокурори на місцях разом з органами місцевого самоврядування провели відповідну перевірку ».

За словами Віктора Шемчука, вже є перші результати – прокуратура виявила, що у значній частині населених пунктів Криму тарифи справді необґрунтовано завищені.

Віктор Шемчук: «У Ленінському районі встановлено завищення тарифів, і населення переплатило 22 тисячі гривень. За документами прокурорського реагування, на сьогодні рішення про необґрунтоване підвищення тарифів скасоване і комунальники мають повернути громадянам згадані 22 тисячі».

НАТО трохи відволікло кримчан від високих тарифів

Втім, як пише місцева преса, поки що проблема високих тарифів на тлі теплого початку зими місцеве населення хвилює, але менше, аніж перспектива вступу України до НАТО.

Щоправда, ближчими днями у Криму очікується похолодання, тож тема опалення, в тому числі – тарифів на нього, знову стане актуальною.
XS
SM
MD
LG