Доступність посилання

ТОП новини

Багато країн СНД мають рівень розвитку Африки і потребують відповідного рівня міжнародної допомоги, йдеться у доповіді Програми розвитку ООН.


Наталія Вікуліна Брюссель, 18 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Країни СНД, Центральної і Східної Європи мають проблеми з реформами, мусять краще боротися з корупцією, демократично передавати владу, змінювати судову систему. Такого висновку дійшла Програма розвитку ООН у регіональній доповіді про цілі розвитку в країнах Європи і СНД. Водночас автори доповіді вказують, що багато країн СНД мають за деякими параметрами рівень розвитку Африки і, отже, потребують міжнародної допомоги такого ж рівня, яку надають африканським державам.


Україна посіла третє місце, після Росії й Білорусі, за рівнем людського розвитку серед країн СНД 2003 року. Такі дані наводять автори доповіді. Водночас в Україні залишається безліч проблем. Дослідження Програми розвитку ООН вказує на велику кількість хворих на СНІД або ВІЛ-інфікованих українців – останні складають більше 1% від загальної кількості дорослого населення, а це означає, що захворювання виходить за межі груп ризику.

Проблема туберкульозу

На Казахстан, Росію, Румунію, Узбекистан і Україну припадає понад половину всіх випадків туберкульозу в Європі і СНД – щорічно в Росії і Україні помирає від цієї хвороби понад 40 тисяч осіб.

Україна, Росія і Білорусь стали краще охороняти довкілля, однак, приміром, Україна досі не вирішила екологічні проблеми Чорнобиля і гірничодобувних районів Донбасу.

Проблема демократії і ринкової економіки

Спільною для всіх країн СНД залишається проблема демократії і ринкової економіки. За словами директора регіонального центру Програми розвитку ООН у Братиславі Бена Слея, держави СНД є онучками радянської системи.

«На мою думку, існує спокуса сказати, що така країна, як Україна, яка вибрала європейський напрямок, або Грузія, справді відрізняються від інших країн СНД. Однак між ними можна знайти багато подібного, і це не дивно, адже всі вони належали до однієї країни 20 років тому. Знадобиться багато часу,щоб позбавитися від радянської спадщини для всіх цих країн», – заявив представник Програми розвитку ООН.

Доповідь вказує, що всім країнам СНД, Центральної і Східної Європи, включно з новими членами Євросоюзу, потрібно ще докласти зусиль,щоб упровадити реформи, побороти корупцію тощо.

Бідність скорочується, але не так швидко, як хотілося б

Автори дослідження також дійшли висновку, що деякі країни СНД можна порівняти за рівнем розвитку з Африкою. Керівник авторів доповіді Програми розвитку ООН у Братиславі Яцек Цукровський зазначає: «Деякі країни регіону мають виклики розвитку, подібні до африканських, і, відповідно, потребують, щоб їм надавали аналогічний рівень міжнародної допомоги. Якщо ми запитаємо, чи справді за валовим внутрішнім продуктом Африка є найбіднішим регіоном світу, то можемо відповісти, що ні, необов''язково. Тому що такі країни, як Таджикистан, Молдова, Узбекистан, Киргизстан мають рівень Руанди чи Судану».

За його словами, Грузія, Азербайджан і Вірменія трохи багатші, ніж Африка, але все одно їхній ВВП можна порівняти з африканським. Те саме, вказує Яцек Цукровський, стосується і країн Центральної Азії.

Автори дослідження дійшли висновку, що загалом економічне зростання у країнах СНД, Центральної і Східної Європи скоротило бідність, але від неї і надалі страждають здебільшого діти, жінки, мешканці сіл та мігранти.
XS
SM
MD
LG