Доступність посилання

ТОП новини

Ліві партії Білорусі провели об’єднавчу конференцію в Україні.


Валерій Каліновський Мінськ, 18 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Минулої неділі в Чернігові пройшла установча конференція Союзу лівих партій Білорусі. Чому конференція відбулася в Україні і які особливості нового політичного утворення?

Оргкомітет Союзу лівих партій Білорусі намагався отримати приміщення для проведення своєї конференції в Мінську. Але, за повідомленням лідера Партії комуністів Сяргєя Калякіна, адміністрація президента Лукашенка та Рада безпеки Білорусі заборонили надавати залу опозиційним партіям лівого напрямку.

Це не новина для сучасної Білорусі, де опозиції рідко коли надають приміщення для своїх зібрань. Минулого року опозиціонери навіть були змушені кілька разів проводити свої передвиборчі сходи у лісі. Лідери білоруської опозиції свої координаційні наради регулярно проводять у Вільнюсі, але для зібрання 600 делегатів конференції обрали Україну, з якою Білорусь не має візового режиму.

Частину делегатів не випустили з Білорусі

Та не всі делегати змогли потрапити до Чернігова. Близько сотні з них затримала білоруська міліція, яка зупиняла автобуси та автомобілі начебто для перевірки: чи не є краденими ці транспортні засоби.

Про реальні причини цих затримань лідер опозиційних білоруських комуністів Сяргєй Калякін сказав: «Безумовно, це свідчить про страх влади перед цим об’єднанням. Вона чудово розуміє, що ми працюємо на електоральному полі Аляксандра Лукашенка, який під прикриттям лівої риторики проводить абсолютно ліберальну політику. Думаю, що ми можемо перехопити ініціативу на його корінному електоральному полі. Тому влада й перешкоджає нашому об’єднанню».

Почесним головою союзу партій обрали Аляксандра Базуліна

Крім опозиційних комуністів до Союзу лівих партій Білорусі увійшли соціал-демократи та партія жінок “Надзєя”. Почесним головою союзу партій обрали екс-кандидата в президенти Білорусі, лідера соціал-демократичної партії “Громада” Аляксандра Казуліна, який перебуває у тюрмі. Пан Казулін, який щойно закінчив 53-денне голодування протесту, привітав об’єднання опозиційних лівих сил Білорусі через свого адвоката.

Частину делегатів Чернігівської конференції білоруських лівих сил під час повернення до Білорусі затримували білоруські митники.

Вони конфіскували в них матеріали конференції, а також примірники брошури анонімного автора під назвою “Про культ особи Лукашенка. Політична доповідь”. Білоруська митниця вважає подібну літературу забороненою для ввезення до країни.
XS
SM
MD
LG