Доступність посилання

ТОП новини

Міграція буває різна. Але Україні найбільше дошкуляє нелегальна.


Надія Петрів Ужгород, 18 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Україні відзначають День міграції. У визначенні енциклопедії це поняття означає процес зміни постійного місця мешкання індивідів або соціальних груп. А фахівці наголошують, що міграція буває різною – нелегальною, трудовою, географічною. І якщо останні два види притаманні всій Україні, то саме нелегальна міграція найбільше дошкуляє Закарпатській області.


Тисячі нелегальних мігрантів щороку затримують на західних кордонах України. За офіційною статистикою, лише упродовж цього року в Закарпатті правоохоронці затримали близько 4-х тисяч нелегалів. Причина того, що шляхи нелегальної міграції пролягають саме через Закарпаття – географічне розташування області.

Близькість до Європи вабить нелегалів, каже фахівець управління оборонної роботи Закарпатської облдержадміністрації Василь Щербей: «Завдяки своєму геополітичному становищу Закарпатська область останніми роками активно використовується як транзитна зона, де накопичуються для подальшого незаконного переміщення через державний кордон України численні групи нелегальних мігрантів».

Не вдається потрапити до Західної Європи — залишаються в Україні

Якщо ж нелегали не можуть потрапити до омріяної Європи, то намагаються залишитися в Україні. Вони звертаються до різних інстанцій, служб і просять притулку чи надання статусу біженця. Та законодавство України відмовляє майже всім. Скажімо, цього року 800 вихідців з Азії, Африки та країн СНД подали документи з проханням надати їм статус біженця. Усім відмовили.

А причина відмови — в недосконалості законів, і зараз усі ці люди перебувають у підвішеному становищі, каже начальник управління міграційної служби в Закарпатській області Микола Товт: «Недовершеність законодавчої бази створює проблемні питання і ставить людей у безвихідь. В якому плані? Біженці з Іраку чи з Сомалі, я дві країни приміром називаю. Ми їх фактично повернути в ці країни не можемо. І притулок надати, тобто офіційний статус в Україні, також не можемо. Бо немає для цього законних підстав. І люди «зависають» у повітрі, мають невизначений статус, продовжують перебувати на нелегальному становищі, продовжують штурмувати західні кордони».

Міграція екологічно небезпечна

А ще міграція загрожує екологічною небезпекою Україні. Згадати бодай випадок, що виник рівно рік тому у Перечинському районі Закарпаття. В одному з сіл цього регіону спалахнув черевний тиф азійського походження. Фахівці визначили, що занесли хворобу до краю саме нелегальні мігранти.

Зараз, кажуть представники обласної влада, до подібних випадків у області готові. Голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші зазначає: «Я вважаю, що ми зробили великий крок з тим, що на протязі другого року завершуємо величезний ремонт в інфекційній лікарні Закарпаття. Це необхідно було зробити. Тоді, коли були зафіксовані спалахи тифу, ми придбали на кошти, які були виділені, спеціальну техніку».

Україна щороку витрачає величезні гроші на боротьбу з нелегальною міграцією. По-перше, на депортацію, по-друге, на утримання притулку для нелегальних мігрантів. До речі, в такому притулку на Закарпатті нині мешкає 400 осіб, хоча розрахований він на 150. А загалом фахівці кажуть: зникне проблема нелегальної міграції лише в одному випадку — якщо Україну приймуть до Євросоюзу.
XS
SM
MD
LG