Доступність посилання

ТОП новини

Посади заступників міністра внутрішніх справ – іще один плацдарм у боротьбі за розподіл повноважень між гілками влади?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на ваш комп''ютер для подальшого прослуховування слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження, відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Гості Свободи: народні депутати України В’ячеслав Коваль (фракція “Наша Україна”) та Євген Філіндаш (СПУ).

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Кирило Булкін: Президент Віктор Ющенко призупинив дію постанови Кабміну про призначення заступників міністра внутрішніх справ. У такий спосіб він наголошує на необхідності попереднього узгодження з ним призначень на керівні посади в МВС (відповідно до ще одного указу Президента).

Проте в МВС, схоже, не збираються виконувати указ Віктора Ющенка — заступники міністра і далі працюють на своїх посадах.

Отже, певне протистояння загострюється. Маємо досить різкі виступи з обох сторін: і з боку Президента, і з боку уряду. Зокрема, сьогодні прокоментував цю ситуацію і Прем’єр-міністр Віктор Янукович. Послухаймо його слова. Віктор Янукович: Закони, які приймаються в парламенті і в уряді, необхідні постанови для виконання цих законопроектів, приймаються прозоро, вони приймаються передбачувально. Працює регламент Кабінету Міністрів, працює регламент ВРУ.

Що стосується актів Президента, то ми не знаємо, як вони готуються, не очікуємо тих указів, які приймаються і під що вони приймаються.

- Як далі розвиватиметься боротьба за розподіл повноважень? Про це говоритимемо з нашими гостями.

Оскільки проблема має кілька ракурсів, зокрема, юридичний і політичний, то я б хотів, щоб ми зупинилися на кожному з них.

А перше запитання таке. Чого все-таки більше, на вашу думку, у конфліктній ситуації навколо заступників міністра внутрішніх справ: різниці в юридичних підходах чи політики?


В’ячеслав Коваль: Я попробував би сформулювати з трошки іншого боку, нагадати вибори 2004 року, як по Україні їздили автобуси з виборцями з інших регіонів і голосували на виборчих дільницях по 10—20 разів.

Це і відповідь на Ваше питання. Бандитський “безпрєдєл”, який відбувався в 2004 році, зараз відбувається на рівні державної влади в Україні. Бо як би там хто не ставився до указів Президента України, але був указ (Ви про нього згадали) від 4 грудня. Треба було його вже виконувати або оскаржувати дії цього указу. Ніхто його не оскаржував, і в той же час КМУ ухвалив цілий ряд постанов про призначення.

Євген Філіндаш: Чим більше я спостерігаю за відносинами між Президентом та урядом, тим більше стверджуюся на думці, що на Банковій під керівництвом колишнього міністра з надзвичайних ситуацій працюють зараз за принципом: дайте нам подію, а ми її зробимо надзвичайною.

Так вже було з контрасигнацією, якщо пам’ятаєте, з питанням навколо відставки міністра закордонних справ, а тепер те ж саме відбувається з призначенням заступників міністра внутрішніх справ.

Я взагалі не розумію, як Гарант Конституції може керуватися принципом: все, що я захочу, то те й я призначу. У нас є для органів державної влади принцип правової держави, який діє у всіх правових державах, то це те, що саме для органів державної влади дозволено тільки те, що прямо передбачене законом, а для громадян дозволене те, що не заборонене законом. У тому і відмінність.

Якщо Президент перевищує свої повноваження, перелік яких визначений чітко в Конституції, є вичерпним. Немає іншого конституційного акту чи взагалі нормативно-правового акту, закону чи Конституції, який би додатково давав йому повноваження робити те, що він зробив. Немає такого акту! Він це зробив, керуючись принципом: це не заборонено начебто, тому я видам такий указ.

- Опитування фіксують падіння популярності усіх без винятку політичних сил.

Чи не боїтеся ви соціального спалаху через такі настрої, які дедалі посилюються з протистоянням у владних верхах?


Євген Філіндаш: Якраз справа в тому, що зараз СПУ і провокує такі настрої в суспільстві, тому що навмисне з Банкової намагається заблокувати діяльність уряду. Цей указ Президента, про який йдеться, так само спрямований саме на це.

Скажіть мені, будь ласка, що буде, якщо керівник, припустімо, будь-якого підприємства чи директор школи не зможе впливати на кадрове рішення, на своїх заступників, на тих, хто безпосередньо повинен виконувати його розпорядження, що буде, якщо він не зможе на них впливати?

Як може міністр внутрішніх справ відповідати за свою діяльність, за діяльність міністерства, якщо заступників йому намагаються, не лише заступників, а й начальників управлінь в областях намагаються хтось згори йому зашкодити підбирати і хоче сам призначати? Як він може відповідати за свою діяльність? Зрозуміло, що і провокуються такі конфлікти з Банкової. На жаль.

В’ячеслав Коваль: Я думаю, що збурення в суспільстві буде. Бо я пам’ятаю 2004 рік, коли ухвалювали бюджет, і боротьбу за 5 гривень, які Янукович і той уряд, який він очолював тоді, знімав з мінімальної зарплати. Йшла боротьба за 5 гривень!

Зараз іде боротьба за 7 гривень! Вони знову борються, щоб не дати тому народу, нещасному народу, не дати 7 гривень.

Субсидії? Кажуть: дамо. Хоча знову ж таки не дадуть, обдурять і все це буде по-старому.

Тому я переконаний у тому, що правда завжди знайде свою дорогу. Бувають відкати... Зараз ми переживаємо такий відкат, який називається приходом до влади тих сил, які в 2004 році мусили після того, що вони творили, сісти у в’язницю.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG