Доступність посилання

ТОП новини

Італійські подіуми не для худих і юних моделей


Наталка Кудрик Рим. 19 грудня 2006. (RadioSvoboda) – Образи худорлявих і юних манекенниць, котрі заполонили світові подіуми і обкладинки глянцевих журналів, можуть відійти у минуле. Принаймні цього домагаються в Італії. Піклуючись про здоров’я молоді, Національна палата моди спільно з агентством „Alta Roma” та міністерством молодіжної політики оприлюднили маніфест, який зобов’язує стилістів не випускати на подіуми надто худих моделей і дівчат віком до 16 років. Чи стануть королевами дефіле жінки з розкішними формами? Італійські дизайнери тримають мовчанку.

Високі і худющі топ-моделі, одягнені у сукні 40 розміру, часто-густо стають еталоном краси для дівчаток підліткового віку. Щоб досягти омріяних параметрів фігури, вони недоїдають, експериментують різні дієти і через надмірні побоювання розтовстіти ризикують захворіти на анорексію. Це нервова хвороба дівчат-підлітків, яка характеризується втратою ваги та гормональними порушеннями.

У листопаді внаслідок цієї недуги померла 21-літня бразильська топ-модель Ана Кароліна Рестон. Маючи зріст 1,74 см вона важила 40 кг. Іще раніше подібна трагедія спіткала 22-річну манекенницю з Уругваю. Кажуть, щоб скинути кілограми, дівчата їли виключно фрукти й овочі.

Тривогою медиків перейнялися також організації, котрі регулюють модельний бізнес

За даними італійської Асоціації педіатрів, 60,4% дівчаток віком 12-14 років мріють схуднути, кожна четверта – вже на дієті. Професор Еціо Ді Флавіано зауважив: „Анорексія – хвороба дуже загальна, існує багато факторів, які спричиняють захворювання. Але безперечно, що деякі надто худі манекенниці негативно впливають на дівчат підліткового віку, організм котрих у стадії розвитку. Сподіваємося, що стилісти перестануть випускати на подіуми дівчат з надто малою вагою або тих, які вже вважаються хворими”.

Тривогою медиків перейнялися також організації, котрі регулюють модельний бізнес Італії. Вони вважають, що дівчатка-підлітки ні фізично, ні психологічно не готові до професійної роботи в індустрії моди. І найголовніше, мовиться у римському маніфесті, юні моделі негативно впливають на своїх ровесниць, котрі імітують фізичні стандарти худорлявих менекенниць.

Національна палата моди спільно з агентством „Alta Roma” та міністерством молодіжної політики закликали стилістів повернутися до історичного ідеалу здорової жіночої краси із розміром одягу 46-48. Автори документу сподіваються, що стилісти, візажисти, фотографи реально підтримають їхню ініціативу.

Та зі столиці італійської моди, Мілана, вже чується невдоволення, більшість стилістів не реагують на подібні заклики, а експерти індустрії моди вважають проблему надуманою. За спостереженнями американського часопису „Washington Post”, з провідних італійських дизайнерів лише Джорджіо Армані залучає до своїх показів дівчат з нормальною вагою.

За лаштунками світових подіумів вже тривалий час точаться дискусії стосовно участі у дефіле надмірно худих моделей. Багато хто визнає, що проблема таки серйозна, але останнє слово залишається за модельєрами. Наразі відомо, що вже у лютому для участі у Міланському тижні високої моди манекенниці повинні мати спеціальну медичну довідку про стан здоров’я.
XS
SM
MD
LG