Доступність посилання

ТОП новини

Україномовну програму на Польському телебаченні не скасують.


Єва Поштар Варшава, 19 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Керівництво Польського телебачення скасувало власне рішення про закриття української програми "Теленовини". Трансляцію програми, яка упродовж 11-ти років виходила на Третьому каналі, хотіли припинити від 1 січня наступного року. Голова правління Польського телебачення, скасовуючи рішення щодо"Теленовин", взяв до уваги протести як українців, так і поляків із Польщі та з-за кордону.

"Теленовини" – єдина загальнопольська передача, яку готують на Польському телебаченні українські журналісти для українського глядача Польщі. Програму дивиться близько 200 тисяч українців, котрі живуть на всій території країни. Для більшості з них ця 20-хвилинна телепрограма (вона виходить двічі на місяць) – єдине джерело інформації про рідну культуру та традиції.

Голова Об''єднання українців у Польщі Петро Тима, говорячи про значення "Теленовин" для польських українців, зазначив: "Перш за все, вони важливі силою історичного минулого. На сьогодні регіональні передачі існують в Бялостоці, де українців відносно мало, і в регіоні Вармії та Мазур – там їх набагато більше. Але такі регіони, як Перемишльщина, Лемківщина чи Долішня Сілезія, Західне Помор''я, Гданське Помор''я, позбавлені передач мовами меншин".

Наміри скасувати україномовну телепрограму викликали хвилю протестів

Тиждень тому керівництво Третього каналу Польского телебачення заявило, що "Теленовини" від січня 2007 року не будуть виходити. Це повідомлення викликало хвилю обурення в Польщі і за кордоном.

Ініціативу про збір підписів з протестом проти рішення керівництва Польського телебачення підтримали громадські організації та церква. Про свою підтримку "Теленовин" заявили також деякі польські політики.

Петро Тима: "Міхал Камінський, євродепутат, в передачі Radio Zet заявив, що це скандал і що він протестуватиме від свого імені та ще кількох депутатів "Права і Справедливості". Ми отримали копію листа віце-міністра Зелінського, віце-міністра внутрішніх справ і адміністрації дирекції Третього каналу телебачення. Там написано, що з огляду на потреби, Закону про меншини, а також Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин він звернувся до телебачення, щоб воно розглянуло можливість повернути цю програму".

Україномовні "Теленовини" вдалося відстояти

І ось учора ввечері голова Об''єднання українців у Польщі зустрівся з головою Польського громадського телебачення Броніславом Вільдштайном, котрий сказав, що програму "Теленовини" й надалі транслюватимуть на Третьому каналі Польського телебачення.

Радіо Свобода запитало в польського громадського телебачення, що спричинило зміну рішення у справі "Теленовин". Речниця польського громадського телебачення Катажина Твардовська відповіла: "У законі про Польське громадське телебачення мовиться, що воно зобов''язане випускати програми національних меншин. Ми ніколи цього не порушували та й зараз не відмовляємося".

А у Державній раді радіомовлення і телебачення підтвердили Радіо Свобода, що голова Ради Ельжбєта Крук надіслала вчора голові громадського телебачення Броніславу Вільштайну листа у справі "Теленовин". Представниця Ради радіомовлення і телебачення Анета Яморек сказала, що цей лист міг мати певне значення для успішного закінчення цієї справи.
XS
SM
MD
LG