Доступність посилання

ТОП новини

Європу шокував смертний вирок у Лівії болгарським медсестрам і палестинському лікарю.


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 19 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Європейський Союз засудив смертний вирок п''ятьом болгарським медсестрам і одному палестинському лікарю. Лівія звинувачує їх у навмисному зараженні дітей вірусом ВІЛ-СНІДу. Керівники інституцій ЄС заявили, що не можуть змиритися з рішенням про смертну кару для медиків і очікують перегляду справи. Занепокоєння вироком лівійського суду висловила також Рада Європи.


Головуюча в ЄС Фінляндія засудила смертний вирок, винесений судом у Лівії, і заявила, що серйозно стурбована тим, як розглядалася справа медиків, як з ними поводилися у в''язниці і як надовго розтягнувся процес.

П''ять болгарських медсестер і палестинський лікар провели уже 7 років у в’язниці, поки розглядали їхню справу. Їх обвинувачують у навмисному зараженні понад 400 дітей у лікарні лівійського міста Бенгазі.

Єврокомісія сподівається, що справу перегляне вища інстанція

Речник Єврокомісії Йоганнес Ляйтенбергер заявив, що Єврокомісія та її глава Жозе Мануель Баррозу шоковані вердиктом лівійського суду і не можуть з ним змиритися.

Йоганнес Ляйтенбергер: «Єврокомісія також нагадує, що Євросоюз виступає проти смертного вироку в будь-яких випадках і за будь-яких обставин. Єврокомісія сподівається, що справу нині передадуть до вищої інстанції. Ми очікуємо, що справедливість візьме гору і що рішення вищої інстанції сприятиме справедливому і гуманному вирішенню справи».

Гуманітарну допомогу Лівії не припинять

Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер висловила сподівання, що до медиків виявлять милосердя. Вона нагадала, що Єврокомісія тісно співпрацює з лівійською владою щодо трагедії в лівійській лікарні. За словами Ферреро-Вальднер, у листопаді 2004 року Євросоюз започаткував технічну і медичну допомогу для Центру інфекційних хвороб та імунології в Бенгазі.

Чи зможе нині Євросоюз припинити гуманітарну допомогу Лівії, яка вирішила стратити громадян майбутньої країни ЄС Болгарії? Один із речників Єврокомісії П’єтро Петруччі зазначив: «Я не знаю щодо таких рішень, але мене б це здивувало. Тому що ми надаємо гуманітарну допомогу, скажімо, Північній Кореї. Так, у тамтешніх тюрмах немає громадян ЄС. Але сама суть гуманітарної допомоги полягає в тому, що її надають жертвам будь-якої кризи і за будь-яких обставин».

Рада Європа закликає не виконувати смертний вирок

Рада Європи у свою чергу заявила, що протестує проти смертної кари взагалі, але поведінка лівійської влади у цій трагічній справі заслуговує на особливо суворе і недвозначне засудження.

Голова Парламентської Асамблеї Ради Європи Рене ван дер Лінден заявив, що глибоко шокований вироком, який кидає виклик неспростовним доказам незалежних експертів про невинність медиків. Він закликав владу Лівії не виконувати смертний вирок і відпустити обвинувачених медсестер та лікаря.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG