Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко можливо знову ветуватиме Держбюджет-2007.


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 19 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Верховна Рада ухвалила доопрацьований проект закону “Про Державний бюджет-2007”. За це проголосували 245 народних депутатів. Однак, пропозиції глави держави щодо збільшення соціальних видатків не врахували, лише встановили верхню межу для депутатських пенсій. Тож Секретаріат Президента рекомендує Віктору Ющенку повторно ветувати цей закон.

Чим віддячить Прем’єр Президенту?
Обговорення головного фінансового документу у сесійній залі було аж надто емоційним. Перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров, доповідаючи у парламенті, і чуючи, як опозиція кепкує над його українською, не стримався. «Та пішли ви» , – вирвалося у Миколи Азарова з парламентської трибуни.

Набрати 300 голосів, необхідних для подолання президентського вета парламентарям не вдалося. Однак доопрацьований Держбюджет ухвалили.

Верхню межу депутатських пенсій встановили, а про малозабезпечених «забули»

На відміну від попереднього головного кошторису держави у доопрацьованому обмежили розмір максимальної пенсії для народних депутатів. Пенсія законодавця не може бути більшою 10 тисяч гривень. У Держбюджеті-2007 також передбачили, що на соціальні виплати спрямовуватимуть додаткові надходження від приватизації.

Однак більшість пропозицій Президента, які стосувалися перегляду розміру прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, не врахували. Тож, на думку заступника Секретаріату Президента Арсенія Яценюка, Президент має повторно накласти вето на Закон «Про Держбюджет»..

Арсеній Яценюк: «Президентом зроблено все. По-перше, запропоновано джерела доходів для підняття пенсій. По-друге, запропоновано джерела доходів для підняття заробітної плати освітянам, закладам охорони здоров’я та іншим бюджетникам. Якщо бюджет сягає сьогодні більше 160 мільярдів, а ми не можемо знайти 800 мільйонів, шляхом перерозподілу даних видатків з інших, абсолютно соціально не адаптованих програм, то виникає питання, навіщо працює країна, навіщо працює економіка. Пропозиції Президента, які були спрямовані на вирівняння найменш соціально незахищених верств населення і на допомогу їм не враховані. Такий бюджет не можна підписувати».

«Антикризовики» сподіваються на підпис Президента та звинувачують його Секретаріат

Натомість антикризова коаліція та уряд сподіваються, що Президент таки підпише доопрацьований кошторис країни. А у зриві бюджетного процесу звинувачують президентський Секретаріат.

Перший віце-прем’єр міністр Микола Азаров заявив: «Те, що зараз відбувається – це приклад профанації та безвідповідальності, коли хлопці вирішили погратися, у війну погратися з власною країною, з Кабінетом Міністрів. Нічого з цього не вийде, однозначно».

БЮТ не головував за подолання президентського вета на Держбюджет, хоча учора Юлія Тимошенко і не заперечила такої можливості.

Пані Тимошенко і надалі закликає Президента не ветувати Держбюджет, але і не підписувати його: «Антикризова коаліція сьогодні провокує Президента, щоб він накладав вето. Тому що відповідати за антисоціальний бюджет, відповідати за той рівень життя, який матимуть люди після ухвалення цього бюджету антикризова коаліція не хоче. Тому потрібно мати на кого звернути соціальну кризу, яку вони розвернули у суспільстві. Якщо Президент накладе вето, всі шишки поваляться безумовно на Президента. Тут сумнівів немає».

Президент Віктор Ющенко уже звернувся до голови Верховної Ради Олександра Мороза з проханням надіслати йому ухвалений документ.

Якщо Державний бюджет не ухвалять до початку нового року, всі видатки йтимуть у розмірі одна дванадцята від видатків закладених у минулорічному бюджеті.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG