Доступність посилання

ТОП новини

Чому продукція польських м''ясокомбінатів не потрібна Україні?


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 19 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Продукція польських м’ясокомбінатів не відповідає українським вимогам, і її не можна реалізовувати на українському ринку, стверджують у Державному департаменті ветеринарної медицини. Натомість у Варшаві заявляють про готовність працювати над зауваженнями Києва, проте не погоджуються з таким суворим вердиктом українських ветеринарів.

Експерти прогнозують, що обмеження на м'ясну продукцію з Польщі триватиме до вступу України до СОТ.
За словами експертів сільськогосподарського ринку, українських ветеринарів не влаштовує, насамперед, відсутність на територіях окремих польських підприємств дезінфекційних бар’єрів, а також ігнорування Варшавою обстежень продукції на предмет її можливого зараження хворобами, котрі можуть передаватись людині за недостатньої обробки м´яса.

З такою позицією не згоден економічний радник Посольства Польщі в Україні Микола Оніщук. В інтерв''ю Радіо Свобода він заявив, що в України завищені вимоги до продукції польських м''ясокомбінатів.

За його словами, країни Євросоюзу задоволені якістю польського м''яса: «Постачається нормально. Немає там ніяких порушень. Більше половини, а є й такі, що 70% м''яса і виробів ідуть в країни Євросоюзу, то я тут не знаю, які вимоги є в Україні, що Польща не може справитись з тими вимогами».

Україна не хоче польського м''яса, тому що воно дешевше?

Тим часом у засобах масової інформації Польщі з''явились публікації щодо формальності ветеринарної перевірки з України. З цією позицією згоден і директор інформаційної компанії “ПроАгро” Микола Верницький.

На його думку, у такий спосіб Україна вирішила продовжити заборону на ввезення польського м''яса, яка була запроваджена ще 26 березня. Причини такого кроку Микола Верницький бачить в наступному: «Коли в Україні швидко розвивається власне виробництво м''яса, а експорт закритий завдяки бар''єрам з боку Росії, то Україна не хоче відкривати кордони для Польщі, тому що польське м''ясо дешевше. Це може привести до того, що тут буде надлишок м''яса в самій Україні і це призведе до зниження цін, а отже до зниження доходів товаровиробників».

Входження Україна до СОТ змінить її позицію?

Експерти прогнозують, що обмеження на м''ясну продукцію з Польщі триватиме до вступу України до СОТ. А вже тоді українська сторона змушена буде грати за загальними правилами та вимогами в межах СОТ. Наразі ж інші країни-члени СОТ, які купують польське м''ясо, не мають застережень щодо його якості.

Експерти пророкують таке ж майбутнє і для Росії, яка зараз має претензії до польського м''яса і погрожує блокувати ввезення м''яса з Болгарії та Румунії, які приєднаються до ЄС з наступного року. Якщо Росія стане членом СОТ, то змушена буде відмовитись від своїх претензій.

Сьогодні спеціальний уповноважений Європейського Союзу з питань захисту споживачів Маркос Кіпріаноу з цього приводу проводить переговори у Москві, намагаючись відговорити Росію від заборони імпорту європейських м''ясопродуктів.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG