Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 20 грудня


Віктор Недоступ Київ, 20 грудня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня почався розкол між рабовласницькими та ліберальними штатами США, що призвело до громадянської війни, в більшовицькій Росії створили ЧК, компартія Литви вийшла зі складу КПРС, а у Великій Британії схвалили клонування.

20 грудня 1860 року після обрання республіканця Авраама Лінкольна президентом, Південна Кароліна стала першим штатом, що залишив США і став основою для утворення нової держави, Конфедеративних Штатів Америки. До північної Кароліни згодом приєднались ще шість рабовласницьких штатів півдня США. Це стало приводом до початку громадянської війни між Північчю і Півднем.

1868 – У Львові засновано українське культурно-освітнє товариство "Просвіта".

1917 – Як екстрений засіб боротьби із прихильниками буржуазії, які "... саботують роботу... щоб підірвати уряд в його заходах, направлених на здійснення соціалістичних перетворень", у більшовицькій Росії створюють Всеросійську надзвичайну комісію для боротьби з контрреволюцією та саботажем. Першим головою ВЧК стає ініціатор створення Фелікс Дзержинський.

1946 – Наступного дня після того, як французькі війська придушили у Ханої заколот, організований прокомуністичними силами, Хо Ши Мін звертається із закликом до всіх в''єтнамців піднятись на боротьбу із французькими колоніалістами. Починається 1-а Індокитайська війна. Конфлікт триватиме вісім років за підтримки комуністичного Китаю В''єтміна, а США та Францією – в''єтнамських антикомуністичних сил.

1987 – Біля острова Маріндуке тайфун. Філіппінський морський паром "Dona Раz" зіштовхується з танкером "Vector". Через 20 хвилин обидва судна тонуть, гинуть чотири з половиною тисячі людей.

1989 – XX з''їзд Компартії Литви, що проходить у Вільнюсі, приймає Декларацію про самостійність партії і про її вихід зі складу КПРС.

1999 – Згідно із домовленостями із Португалією під юрисдикцію Китаю переходить португальська колонія (з 16 ст.) Макао – остання європейська колонія в Азії, острівок площею 21 кв.км з населенням 440 тисяч жителів. Через велику кількість казино його прозвали "Монте-Карло Азії".

А у 2000 парламент Великої Британії схвалив клонування. Але виключно в медичних цілях. І слава Богові, що лише в медичних. А то прийдеш додому а там вже ти такий же самий сидиш і всі вареники з’їв.
XS
SM
MD
LG