Доступність посилання

ТОП новини

Британська преса: про обурення зі смертного вироку болгарським медсестрам у Лівії та про завершення московської місії у справі Литвиненка.


Олекса Семенченко Слухати: Лондон, 20 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Британська преса вважає смертний вирок, винесений у Лівії п''ятьом болгарським медсестрам і палестинському лікареві за начебто навмисне зараження сотень дітей на вірус імунодефіциту людини, насмішкою над справедливістю.


У передовиці впливової британської газети Guardian мовиться, що зазвичай лівійська система правосуддя не привертає до себе великої уваги за кордоном.А от справа болгарських медсестер та палестинського лікаря, засуджених до смертної кари, є надзвичайною і викликає величезну тривогу. “Міжнародний осуд у понеділок був абсолютно виправданим після пародії на судовий процес, що проігнорував як наукові докази фахівців, які дискредитують обвинувачення, так і гідні довіри заяви, що підсудні зізналися до скоєння злочину під тортурами”, – зазначає Guardian.

А часопис Independent повідомляє, що шестеро засуджених перебувають у лівійському ув''язненні вже 7 років. Рік по тому, як вони 1998 року почали працювати в дитячій лікарні міста Бенгазі, у дітей почали констатувати віч-інфекцію. 2001 року свій власний вердикт їм оголосив лівійський лідер Муамар Кадафі. Він заявив, що начебто медсестри і лікар таємно провадили досліди із впливу вірусу на дітей за дорученням ЦРУ або ізраїльської розвідки.

“Болгарські жінки сказали, що їх катували електрошоком, щоб домогтися їхнього зізнання. Дві з них заявили, що їх ґвалтували. Палестинський лікар Ашраф Гасан теж зазначив, що зазнав страшних тортур, перш ніж сказати, наче працює на Мосад”, – наголошує щоденник.

А видання Scotsman розповідає про повернення агентів Скотланд-Ярду з Росії після завершення двотижневої місії з розслідування справи про смерть Александра Литвиненка – колишнього агента російських спецслужб, котрого отруїли радіоактивним полонієм у Лондоні.

“Смерть пана Литвиненка напружила російсько-британські стосунки і дала життя низці припущень, включно з тим, що його вбили аґенти Кремля, або, навпаки, люди, які прагнуть дискредитувати президента Владіміра Путіна”, – зауважує шотландська газета і повідомляє, що в Лондоні виявлено певний, хоча й незначний рівень зараження полонієм-210 ще трьох осіб – працівників одного з готелів.

А щоденник Times пише ще про одну історію, яка нині в центрі уваги британців. Як припускають, сомалієць Мустаф Джама, що є головним підозрюваним у справі про вбивство жінки-поліцейської Шарон Бешенівськи, втік із Великої Британії. Та скандал розгоряється не лише через сам цей факт, а через можливий спосіб утечі. Згідно з поліцією, він скористався паспортом своєї сестри і вбрався в традиційний жіночий одяг із паранджею. Імміграційні ж чинники на летовищі Гітроу не спромоглися попросити злочинця відкрити обличчя. Це сталося попри стан підвищеної безпеки на летовищі через терористичні акти в Лондоні 7 липня 2005 року. Як дізналася газета, імміграційна служба перевіряє на виїзді з країни жінок-мусульманок, що носять паранджу, дуже рідко.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG