Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали проти Бориса Тарасюка.


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 20 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Історія з відставленим-поновленим міністром закордонних справ Борисом Тарасюком повторилася. Сьогодні його знову не впустили на засідання Кабміну.

Борис Тарасюк заявив журналістам, що звернеться в Прокуратуру зі скаргою на дії депутатів-регіоналів.
Як і минулого разу, Борис Тарасюк мав із собою ухвалу суду – не допомогло і цього разу. Щоправда, тепер йому дорогу перекрили не міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов із віце-прем’єром Миколою Азаровим, а представники Партії регіонів. Близько півгодини регіонали протримали Тарасюка в облозі, після чого він вирішив покинути приміщення уряду.

Борис Тарасюк: “Я йшов, як зазвичай, виконувати свої функції члена Кабінету Міністрів. На шостому поверсі мені перекрили дорогу 15—20 депутатів. Потім ми перемістилися на сьомий поверх, вони почали застосовувати силу, і у такий спосіб не допустити моєї участі у засіданні уряду”.

Пан Тарасюк каже, що знову звернеться до Генеральної прокуратури та й надалі відвідуватиме засідання Кабміну.

Регіонали не збираються поступатися

Представник Партії регіонів В’ячеслав Лук’янов, який брав участь в кабмінівському «бойовиську», мотивує свої дії так: "Ухвалили рішення – воно в державі має виконуватися. Ми зараз дійшли до того, що судова гілка влади може ухвалювати такі рішення, які суперечать усім законам, і на це ніяк не можна вплинути”.

Прем’єр-міністр Віктор Янукович каже, що проситиме парламентарів та Президента призначити виконувача обов’язків керівника зовнішньополітичного відомства: “Що стосується сьогоднішнього інциденту, ми його розглянули сьогодні на уряді і вирішили звернутися до Верховної Ради, до Президента призначити тимчасового виконувача обов’язків міністра закордонних справ. За положенням про Міністерство закордонних справ, тимчасовим виконувачем обов’язків має бути заступник міністра. Краще було б, щоб Президент визначився, хто це буде. Якщо Президент не визначиться, тоді це рішення ухвалюватиме Верховна Рада”.

А от міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов навіть заявив, що уряд проведе службове розслідування щодо відсутності першого заступника міністра закордонних справ Володимира Огризка на двох засіданнях уряду.

Нашоукраїнці обіцяють звернутися до суду

На сутичку у Кабінеті Міністрів обіцяє відреагувати “Наша Україна”. У сьогоднішньому інциденті нашоукраїнці вбачають ознаки злочину. В’ячеслав Кириленко в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: “По-перше, буде судове звернення, оскільки ми є свідками перешкоджанню службових повноважень міністру закордонних справ, який виконує обов’язки згідно з указом Президента Ющенка. Ну, а політична реакція також не забариться, оскільки такі дії виходять поза межі елементарної політичної культури. Я вже не кажу, що вони поза законом”. А Віктор Ющенко й надалі вважає відставку Бориса Тарасюка “неправомірною”. І каже, що стиль відносин з Прем’єром Януковичем йому не подобається.

1 грудня Верховна Рада відправила Бориса Тарасюка у відставку. Однак Шевченківський районний суд призупинив дію парламентської постанови. А Президент підписав указ про продовження виконання Борисом Тарасюком обов’язків міністра закордонних справ. Однак 6 грудня Тарасюка не впустили на засідання Кабміну. А 12-го – уряд не дав йому дозволу на здійснення чартерного рейсу до Алжиру.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG