Доступність посилання

ТОП новини

Через проблеми з російськими енергоносіями Білорусь хоче будувати свою АЕС.


Валерій Каліновський Слухати: Мінськ, 20 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Білоруський уряд, який постав перед загрозою значного подорожчання російського газу та нафти наступного року, шукає шляхи до економії ресурсів, альтернативних джерел нафтопостачання. Цього місяця в Білорусі ухвалили рішення про будівництво власної атомної електростанції.


До 2008 року в Білорусі діє мораторій на нові ядерні проекти, ухвалений після аварії на Чорнобильський АЕС, від якої постраждала третина білоруської території. Але вже кілька років у Національній академії наук обговорюється питання про власну атомну електростанцію.

Цього місяця принципове рішення про будівництво атомної станції підтримали уряд Білорусі та президент Аляксандр Лукашенка. Розпочати будівництво Білорусь розраховує через два роки. Визначений майданчик під будівництво двох реакторів Білоруської АЕС у Могильовській області. Підрахована її попередня вартість – 4,5 мільярди доларів. Проекту ще немає, не вирішено також, чиї реактори будуть встановлені – вибір іде між російськими та французькими фірмами.

У головного лобіста свої аргументи: «альтернативи ядерній енергетиці поки що немає»

Заступник міністра енергетики Білорусі Аляксандр Міхадюк уже проводить відповідні переговори в Парижі та Москві. Пана Міхадюка вважають головним лобістом будівництва атомної станції в Білорусі.

«Зниження світових запасів, розвіданих та потенційних, органічного палива веде до підвищення цін на нього, тому вся світова практика говорить про те, що альтернативи ядерній енергетиці поки що немає. Достатньо сказати, що після чорнобильської аварії у світі збудовано 120 нових блоків», – наголошує Аляксандр Міхадюк .

Два енергоблоки Білоруської АЕС мають вийти на повну потужність у 2020 році, вони будуть виробляти третину необхідної для Білорусі електроенергії.

«Другого Чорнобиля Білорусь не переживе»

Проте білоруське суспільство з підозрою ставиться до планів будівництва. Екс-депутат парламенту Уладзімір Парфяновіч, який створює Білоруський антиядерний рух, каже, що проти виступають 70% населення: “Все-таки другого Чорнобиля Білорусь не переживе. Якщо, не дай Бог, щось трапиться, – все, Білорусі не існує”.

На думку пана Парфяновіча, обговорення атомної теми має бути відкритим, щоб суспільство знало, хто буде робити проект, на які гроші будуватимуть станцію. Але в теперішній ситуації суспільство не може реально вплинути на поведінку влади, оскільки не має вільного доступу до ЗМІ, неможливо зареєструвати нові ініціативи, в тому числі і антиядерний рух.

Один із наближених до президента Лукашенка — депутат парламенту Сяргєй Касьцян минулого місяця заявив, що, коли в Білорусі буде своя АЕС, то країни Заходу будуть обережнішими у ставленні до офіційного Мінська.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG