Доступність посилання

ТОП новини

Справа Тарасюка триває.


Тетяна Ярмощук Київ, 21 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — На засідання уряду Бориса Тарасюка не пускають, однак він обіцяє й надалі туди з’являтися. Урядовці вимагають від Президента нової кандидатури на посаду міністра закордонних справ. Президент вичікує.


Урядовці вважають, що Верховна Рада звільнила Бориса Тарасюка відповідно до норм чинного законодавства. Тож, на думку міністра юстиції Олександра Лавриновича, відповідь на питання, пускати чи не пускати відставленого-повновленого міністра закордонних справ на засідання уряду, проста та очевидна.

Єдина проблема – це призначення нового керівника зовнішньополітичного відомства, зазначає пан Лавринович: “Єдиний орган, який має право призначати та звільняти – це парламент. Він це рішення ухвалив. Сьогодні існує тільки єдина проблема— призначення нового міністра. І Положення про Міністерство закордонних справ, яке було затверджене ще у червні, минулим складом уряду, і закон “Про тимчасове виконання обов’язків посадових осіб чітко встановлюють, що за відсутності першого керівника його обов’язки виконує перший заступник”.

Що б там не було, каже радник Президента Микола Полудьоний, урядовці мають виконувати рішення суду: “Існує постулат. Цей постулат викладений у 24-й статті Конституції. Він каже про те, що рішення суду є обов’язковими до виконання на території всієї держави. Отже, поки ухвала Шевченківського районного суду про призупинення дії постанови Верховної Ради не скасована, Борис Іванович вважається чинним членом Кабінету Міністрів. Отже, він має всі повноваження, зокрема і брати участь у засіданні Кабінету Міністрів і, відповідно, в ухваленні рішень”.

Антикризовики не визнають судової ухвали

Втім, більшість представників антикризової коаліції і надалі критикують ухвалу Шевченківського суду Києва щодо призупинення парламентської постанови, якою Бориса Тарасюка звільнили з посади міністра.

Перший віце-спікер Верховної Ради Адам Мартинюк: “Я твердо переконаний, що суд не мав права ухвалювати подібного рішення. Логіки немає, бо Верховна Рада за поданням Президента призначає, і за поданням Президента звільняє голову СБУ, про міністра оборони, і про міністра закордонних справ йдеться лише, що Верховна Рада за його поданням призначає їх”.

Віктор Янукович каже, що звертатиметься до парламентарів та Президента з проханням призначити виконувача обов’язків міністра закордонних справ. Реакції ж Секретаріату Президента на останній інцидент у Кабінеті Міністрів ще не було.

Бориса Тарасюка на засідання уряду не впустили вже двічі.
XS
SM
MD
LG