Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 21 грудня


Віктор Недоступ Київ, 21 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня до Північної Америки припливли перші пілігрими, на світ з’явився перший кросворд, Шарль де Голль став президентом Франції, а СРСР припинив своє існування.

21 грудня 1620 року в районі майбутнього міста Плімут (нині штат Массачусетс) з корабля "Мейфлауер", що відплив з Британії 16 вересня, висадились перші пілігрими. 102 пуритан прямували до Америки в пошуках захисту від релігійного переслідування на батьківщині. За час подорожі померла лише одна людина, Уільям Баттен, а Елізабет Гопкінс народила хлопчика, котрого назвали Океанас.

1913 – У газеті "Fun", недільному додатку до "The New York World", публікують перший у світі кросворд. Автор головоломки на 32 слова – Артур Вінн.

1958 – Через три місяці після ухвалення нової конституції Франції Шарль де Голль, герой Другої Світової війни, стає першим президентом П''ятої Республіки. За наступне десятиліття президент де Голль надасть незалежність Алжиру і зуміє відродити міжнародний авторитет Франції як світової ядерної держави.

1968 – З космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида) стартує американський космічний корабель "Аполлон-8" з астронавтами Френком Борменом, Джеймсом Ловеллом і Уільямом Андерсом на борту. Це перша пілотована експедиція до Місяця. Через три дні корабель увійде у навколомісячну орбіту і здійснить навколо супутника 10 обертів. Американські астронавти стають першими людьми, які на власні очі побачили зворотній бік Місяця.

1975 - У Відні група німецьких і арабських терористів під керівництвом Карлоса Шакала нападає на штаб-квартиру Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК). Троє вбитих і 68 заручників. Називаючи свою групу "Армією арабської революції", Шакал жадає виступити по радіо із антиізраїльським зверненням, а також вимагає надати реактивний літак для вильоту за кордон. Австрійські власті виконали вимоги, і після приземлення в Алжирі всіх заручників звільнили. Після цього засідання ОПЕК не проводились упродовж наступних 25 років.

А у 1991 було зроблено останній крок у процедурі ліквідації Радянського Союзу як держави, керівники 11 з 15 колишніх радянських республік підписали в Алма-Аті (Казахстан) Декларацію про утворення Співдружності Незалежних Держав.
XS
SM
MD
LG